Ai Weiweis familj menar att anklagelserna mot honom är olagliga
Susan Henoch, tidigare människorättsadvokat, håller en skylt i Central Park framför "Circle of Animals/Zodiac Heads", bronsskulpturer gjorda av Ai Weiwei. (Foto: AFP/Stan Honda)


Den 20 maj kom den kinesiska regimen slutligen med sitt åtal mot konstnären och aktivisten Ai Weiwei, som anklagas för skatteflykt. Det har gått över en månad sedan att han kidnappades på Beijing International Airport och Ais familj menar att åtalet är godtyckligt och illegalt. 

Kommunistpartiets språkrör Xinhua publicerade en kort artikel på fredagen där man deklarerade att ”preliminära undersökningar visar att Beijing Fa-Ke Cultural Development Ltd, som kontrolleras av Ai är inblandat i storskalig skatteflykt och förstörande av bokföring.”

Ais familj säger att polisen aldrig informerat dem om anklagelserna innan de läste om dem i Xinhua-artikeln. Ais syster Gao Ge sade att ”Fa-Ke Cultural är inte Ai Weiweis företag och polisen har inte ens träffat företagets juridiska representant”. Enligt Hongkongbaserade Apple Daily är företaget registrerat av och tillhör Ais fru, Lu Qing.

Gao sade, angående kidnappningen av brodern:
– Hur kan en illegal början leda till ett legalt slut?

Xinhua-artikeln betonade också att Ai för närvarande är under ”medborgerlig övervakning” och att det mycket strängt kontrollerade mötet mellan honom och hans familjemedlemmar nyligen visar att Ais rätt att träffa ”de som han bor med” garanteras av kinesisk lag. 

Det här var första gången som den kinesiska staten erkänt att behandlingen av Ai inte var ett officiellt gripande utan just denna ”medborgerliga övervakning”. Experter på kinesisk lag förklarade att enligt denna förklaring kan polisen undvika att behöva komma med en arresteringsorder inom en viss tid.

Ais fru, Lu Qing, sade till flera utländska medier att syftet med mötet var att regimen ville visa för omvärlden att Ai var ”vid god hälsa”. Mötet ägde rum på en hemlig plats och familjen vet inte var Ai hålls eller om han torterats.


Utställningen öppnade officiellt den 4 maj vid historiska Pulitzer Fountain i New York och föreställer de 12 djuren ur den kinesiska kalendern. (Foto: AFP/Stan Honda)

Utställningen öppnade officiellt den 4 maj vid historiska Pulitzer Fountain i New York och föreställer de 12 djuren ur den kinesiska kalendern. (Foto: AFP/Stan Honda)

Lu uttryckte sin oro över att hon märkte under sitt senaste möte med Ai att polisen ändrat hans medicinering mot högt blodtryck. Hon krävde en förklaring på detta, men fick inget svar, enligt Radio Free Asia. 

Gripandet av Ai har lett till stor oro internationellt och rapporterats om mycket i media. Olika konst- och kulturgrupper världen över har hållit utställningar för att väcka uppmärksamhet kring hans fall. 

I Central Park i New York hölls den första etappen in en världsturné med Ais konstverk ”Circle of Animals/Zodiac Heads” om består av tolv bronshuvuden som alla föreställer ett djur från den kinesiska zodiaken.

Utställningar av Ais konst har också planerats i Hongkong under slutet av maj och hundratals olika grupper har planerat att delta.

Översatt från engelska