AI Weiwei delade ut filmpris i Stockholm
Ai Weiwei delade ut priset Stockholm Impact Award på Stockholms filmfestival. Bilden är tagen den 30 juli, då han besökte sin son i Berlin. (Foto: Joerg Koch/Getty Images)


Den kontroversielle kinesiske konstnären Ai Weiwei har besökt Stockholms filmfestival. På tisdagen delade han ut ett nyinstiftat filmpris, Stockholm Impact Award. Prissumman på en miljon kronor gick till regissören Leena Yadav för dramat ”Parched” som handlar om en indisk by där ett bröllop inte går som förväntat.

Stockholm Impact Award är ett samarbete mellan Stockholms filmfestival och Stockholms stad och prissumman gör det till ett av världens största filmpriser. Det ska gå till någon som skildrar aktuella samhällsfrågor och vågar föra upp känsliga frågor på agendan. Prisjuryn har letts av Ai Weiwei, som själv är känd för regimkritisk och ifrågasättande konst. Motiveringen till att ”Parched” förtjänade priset var: ”Filmen ger en unik inblick i kvinnors liv på den indiska landsbygden.” Utöver pengarna fick Leena Yadav en statyett designad av Ai Weiwei.

Det har varit osäkert om Ai Weiwei skulle kunna komma till Stockholm för prisutdelningen. 2011 sattes han i husarrest av den kinesiska regimen, utan att han ställdes inför några formella anklagelser. Flera tidigare besök i utlandet har fått avbokas. Men i somras fick han tillbaka sitt pass. Det har också varit frågan om han skulle kunna återvända till Kina när han väl lämnade landet men det är konstnären inte orolig för. Han har redan hunnit besöka Berlin, där hans son och flickvän bor, och det var inga problem att återvända till hemlandet efter det, säger Ai Weiwei till DN.