Ai Wei Wei trotsar myndigheterna genom att tala om orättvisor
Den frispråkige konstnären Ai Weiwei vinkar till reportrar utanför sin ateljé i Peking den 23 juni. Ai släpptes från sitt tre månader långa frihetsberövande på villkor att han inte skulle tala med media eller gå in på sociala medier på ett år. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den kinesiska kommunistregimen försökte sätta munkavle på honom, men den kände kinesiske aktivisten och konstnären Ai Weiwei kunde inte att hålla tyst länge.

Efter att ha suttit inspärrad i tre månader anklagad på tvivelaktiga och retroaktiva grunder för ”skattesmitning” gick det mindre än två månader innan den 54-årige Ai, en frispråkig kritiker av den kinesiska kommunistregimen, öppnade ett konto på den sociala nätverkssidan Google+.

Ai har återigen börjat använda sitt Twitter-konto samt talat med den kinesiska nationalistiska tidningen Global Times, och därmed ignorerade det ettåriga förbudet mot intervjuer och sociala medier som lagts på honom som villkor för hans frihet.

En månad efter frisläppandet skrev Ai på sin profil på Google+: ”Jag är här, Hej.” Inlägget 25 juli följdes av ett porträtt av Ai i helfigur med meddelandet: ”Här är levande bevis.”

Anmärkningsvärt nog dök Ai upp på Twitter 5 juni, där han fram till onsdagen fått 98 000 efterföljare.

”Hur står det till?… Kram och god natt,” skrev Ai. Under de följande dagarna tillkännagav Ai för sina vänner att han hade gått upp 3 kilo efter att ha förätit sig på dumplings; han visade ett foto på sina fötter på en våg som visade på 97 kilo.

Den statsstyrda nyhetsbyrån Xinhua rapporterade i juni att polisen hade släppt Ai på grund av ”hans goda attityd att bekänna sina brott”, en kronisk sjukdom, samt att han gått med på att betala tillbaka ”skatt” som han förmodats ha undanhållit.

Fastän myndigheterna håller fast vid att fallet strikt handlar om hans ”ekonomiska brott”, tror många att det var en klar hämnd för Ais ofta fräna politiska inlägg.

Efter att ha känt sig för några dagar med ytliga hälsningar och inlägg började Ai med en rad uppdateringar om hans kamrater och demokratiaktivitstvänner som fortfarande sitter fängslade.

”Jag träffade Liu Zhenggang idag”, skrev Ai på måndag 8 augusti, och syftade på sin designervän som arbetade i Ais ateljé, och som fängslades på grund av sin koppling till Ai.

”Det är första gången som han har talat om sin fängelsevistelse. Han höll upp sin högerhand och sade: ’Rapporterar till en övervakare att jag behöver dricka vatten.’ Sedan trillade tårarna nerför den här tuffe mannens ansikte. … Han fick en hjärtattack i fängelset och var nära att dö.”

Dagen därpå talade Ai öppet till stöd för författaren och bloggaren Ran Yunfei, som släpptes 9 augusti, efter att ha suttit fängslad i nära sex månader, och ytterligare en dissident, Wang Lihong, en 56-årig kvinna som arresterades i mars för att ha protesterat utanför den domstolen där tre aktivistvänner stod inför rätta i staden Fuzhou i söder.

”Om man inte tar Wang Lihong och Ran Yunfei i försvar är man inte bara en person som inte står upp för justhet och rättvisa, utan en person som inte har någon självrespekt,” sade Ai i ett Twitter-meddelande som med bred marginal var hans starkaste sedan han släpptes.

Det var inte bara på internet och sociala medier som Ai var frispråkig, utan han gjorde också en intervju med en kinesisk tidning och talade öppet om mänskliga rättigheter.

”Jag har dragits in i politikens malström”, sade Ai till Global Times, och sade att han ”aldrig skulle undvika politik” eftersom han svurit att slåss för rättigheter och betraktade Kinas politiska system som orättvist. Tidskriften Global Times kontrolleras av kommunistpartiets flaggskepp People’s Daily.

”Man ger upp sina rättigheter när man viker undan för dem. Naturligtvis kan man leva ett lättare liv om man ger upp en del rättigheter,” sade Ai till den statsstödda tidningen. ”Men det finns så många orättvisor, och begränsade utbildningsresurser. De kommer alla att begränsa lyckan. Jag kommer aldrig att sluta kämpa mot orättvisor.”

Även om det blir påföljder och regeringstjänstemän skulle tillrättavisa honom för hans friska kritik av status quo, är Ai fortfarande optimistisk när det gäller politiska och sociala förändringar i Kina.

Titta på informationsexplosionen, och internets utveckling som har gjort det omöjliga möjligt,” sade Ai. ”Det här är den bästa tiden för Kina.”

Ai har tackat nej till att ge intervjuer till Västmedia och hänvisar till myndigheternas restriktioner. Hans senaste inlägg publicerades bara på engelska i Global Times, vilket tyder på att myndigheterna kan se ett propagandavärde i att låta den internationellt kände konstnären tala offentligt utan repressalier.

Enda omnämnandet av Ai i den kinesiska versionen var från maj och löd: ”Lagen kommer inte att göra några eftergifter för Ai Weiwei.” Den högröstade ledaren publicerades efter att Ai hade suttit olagligt fängslad i över en månad.

Översatt från engelska.