Ahlenius FN-rapport “mitt i prick”
Ban Ki-Moon säger att han fäster stor vikt vid att FN ska vara öppet för insyn. (Foto: Jung Yeon-Je/ AFP)


FN förfaller anser Inga-Britt Ahlenius och kritiserade FN-chefen Ban Ki-Moon starkt för hur han leder den organisation han ansvarar för.

När Ban Ki-Moon enhälligt valdes till FN-chef för fyra år sedan backades han upp av Kina och USA. De ville inte ha en stark ledare, menar Ahlenius.

Ban Ki-Moon har varit diplomat och Koreas utrikesminister, en man med låg profil, ett okänt kort som inte hade några kunskaper om FN.

Under hans fyra år har den ena katastrofen efter den andra avlöst varandra, men FN är inte närvarande ute i världen, anser Ahlenius.

Inga-Britt Ahlenius femåriga FN-period är över och hon har skrivit en bok tillsammans med Niklas Ekdahl där Ban Ki-Moon får svidande kritik över sin brist på ledarskap. Boken bygger på hennes slutrapport till FN som väckte uppståndelse.

En FN-tjänsteman säger till SVT från FN-skrapan att Ahlenius rapport träffade mitt i prick.
– Den avhandlade utrikespolitiken, vanstyren och bristen på ledarskap.

Vid årets första presskonferens frågade SVT FN-chefen om Ahlenius kritik, att han inte är intresserad av att bekämpa korruption.

– Ni kan fråga vem som helst om hur engagerad jag är för att vår organisation ska var öppen för insyn. Det har varit min högsta prioritet, säger Ban Ki-Moon efter en lång tystnad.

– Hans inlägg är goddag yxskaft. Ingenstans i min rapport anklagar jag honom för korruption, utan min rapport rör hur han har förvaltat det uppdrag som FN har givit honom, att leda den här verksamheten, säger Ahlenius.

Korruption och byråkrati har emellertid blivit liktydigt med FN, något som Ban Ki-Moon lovade att förändra när han blev FN-chef. Nu är det snart dags igen för val av FN:s generalsekreterare, en ödesfråga i dagens värld där korruptionen breder ut sig och katastroferna avlöser varandra.