"Ägghuset" som blev en kommentar till Kinas bostadsmarknad
24-årige Dai Haifei från Hunanprovinsen vilar i sitt äggformade mobila hus. (Foto: Getty Images)


Beijing News rapporterade om Dai Haifei, som efter sin högskoleexamen fick arbete på en arkitektfirma i Peking. Eftersom han inte hade pengar till hyra byggde han ett litet äggformat mobilt hus nära sin arbetsplats.

Xu, som arbetar i samma kontorskomplex sade till Beijing Times den 4 december att när hon lämnade sitt kontor på eftermiddagen var huset fortfarande kvar, men det hade försvunnit morgonen därpå. Hon sade att hon hade blivit berörd av den unge mannens strävsamhet, men var orolig för hans framtid och för om ”ägget” skulle få stå kvar.

Restaurangarbetare från området sade till Beijing Times att Dai Haifei och fler av hans medarbetare och andra från kontorskomplexet flyttade minihuset vid åttatiden på kvällen den 3 december. Dai lämnade inga andra kommentarer än att han tänkte sova hos sin vän den natten.

Dai har bott i ägget i nästan två månader. ”Ägget” kostade honom bara 6400 yuan att bygga. Designen är inspirerad av symbolen för företaget han arbetar för, nämligen en serie mobila äggformade minihus.

Till Radio France Internationale sade Dai Haifei:

– Jag ville bygga ett eget hus och designen passar mina behov perfekt.

Efter att i oktober ha flyttat ägget till kontorskomplexet där han arbetar, började han jobba fram till midnatt för att sedan gå till ägget och sova, och sedan återvända till jobbet klockan åtta på morgonen. På det här viset behövde han inte pendla till jobbet.

Minihuset är omkring två meter högt, och dess grådaskiga exteriör är gjort av säckar. ”Ägget” har en oval dörr och hjul på undersidan så det lätt kan flyttas.

Minihuset byggdes av bambukäppar som sattes ihop av spikar, täcktes med bambumattor, värmeisolering och vattentäta material, och därefter ett lapptäcke av säckar med flis och gräsfrö så att det kunde ”växa gräs på det till våren”, som Dai sade till Beijing News.

Insidan på huset är mycket enkelt, med en ensam säng, några böcker och en vattentank, som med hjälp av tryck kunde användas för hygien och sanitet.

Dai sade att hans ursprungliga idé var att väcka uppmärksamhet kring Kinas dyra bostadsmarknad och även att förbättra folks levnadsförhållanden och stadens image. Men han visste att hans design inte var tillräckligt utvecklad för att han skulle kunna börja marknadsföra den.

I kontorskomplexet där Dais ägghus stod kände många till ”modellen”, men trodde inte att någon faktiskt bodde i den. Alla tyckte dock om den kreativa idén.

– Jag såg att det växte gräs på den. Jag trodde det var en modell för gräsplantering, berättade en kvinna.

Från officiellt håll var man mindre imponerade. En representant för stadsplaneringen sade den 1 december att byggnader utan bygglov som ställdes på trottoaren såhär utgjorde en ”otillåten konstruktion” och borde flyttas.

Dais ägghus har blivit ett hett ämne på internet. Entusiastiska bloggare skapade till och med ett eget diskussionsforum om hans hus.

Skribenten Shi Yanping skrev i Western China Daily att ”Ett ägg [nationalteatern i Peking] och ett rede [OS-stadion, det så kallade ”fågelboet”] förkroppsligar den ljusa sidan av modern, urban civilisation. Genom Dai Haifeis ägghus ser vi dock det påvra liv som levs bakom huvudstadens livliga fasad avslöjat.”

Ye Tan, ekonomikommentator på Southern Metropolis Daily, skrev: ”Vi borde hylla formgivaren av miniägghuset. Det är fullt av gröna, miljövänliga idéer! Materialen är bambu, isoleringsfolie, ett vattentätt lager och säckar som det växer gräs på för att göra staden vackrare. Det kan flyttas, lagra vatten och el och fyller vardagslivets grundläggande funktioner. Huset visar eländet med de höga bostadspriserna i Peking och påminner oss om hur svårt livet är för unga människor och för de flesta vanliga människor i allmänhet. Dessutom, genom att inomhustemperaturen är nästan den samma som utomhustemperaturen visar dessa bräckliga levnadsförhållanden myndigheterna i en synnerligen ofördelaktig dager.”

Översatt från engelska:


24-årige Dai Haifei från Hunanprovinsen tittar ut ur sitt äggformade mobila hus den 1 december. Där har han bott i två månader. Huset är placerat nära hans kontor i Peking. (Foto: Getty Images)

24-årige Dai Haifei från Hunanprovinsen tittar ut ur sitt äggformade mobila hus den 1 december. Där har han bott i två månader. Huset är placerat nära hans kontor i Peking. (Foto: Getty Images)


Dai Haifei vattnar gräset på sitt äggformade mobila hus. (Foto: Getty Images)

Dai Haifei vattnar gräset på sitt äggformade mobila hus. (Foto: Getty Images)