Ägg skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar
Nya forskningsrön talar för att ägg har antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer. (Foto: AFP/Elmer Martinez)


Ägg är ett perfekt förpackat livsmedel och en utmärkt källa till proteiner, lipider, mineraler och vitaminer. Nu har ägg också visat sig ha kraftfulla antioxidativa egenskaper som skyddar mot både hjärtsjukdomar och cancer, enligt en ny kanadensisk studie.

Jianping Wu och hans forskarlag vid University of Alberta har upptäckt att de aminosyror som finns i äggulan, tryptofan och tyrosin, har kraftfulla antioxidativa egenskaper som kan skydda mot både hjärtsjukdomar och cancer.

Antioxidanter är ämnen som anses kunna hjälpa kroppen att reparera cellskador och avvärja sjukdomar som orsakas av så kallade fria radikaler.

Forskarna analyserade ägg från höns som på traditionellt sätt fötts upp på huvudsakligen vete eller korn. De upptäckte att de råa äggulorna hade dubbelt så många antioxidativa egenskaper som ett äpple och ungefär lika mycket som en halv portion tranbär (25 gram).

Efter att äggen stekts eller kokats hade de antioxidativa egenskaperna minskat med ungefär hälften och ägg som tillagats i mikrovågsugnen hade minskat de hälsosamma effekterna med lite mer än hälften.

-Det är en kraftig minskning men äggen har fortfarande lika högt antioxidativt värde som äpplen säger Wu i ett pressmeddelande.

Även om upptäckten
av aminosyrorna är betydelsefull så anser forskarna att det här bara är en början, de hoppas på att finna andra antioxidativa egenskaper i äggulor.

Forskarna ska kartlägga även karotenoider (det gula pigmentet i äggulan) och peptider, och även studera hur de påverkas när de äts.

I tidigare studier har forskarna sett att äggets proteiner omvandlas av enzymer i magen och tunntarmen och producerar peptider som fungerar på samma sätt som ACE-hämmare, som är ett läkemedel som används för att sänka högt blodtryck.

Den upptäckten emotsäger
uppfattningen att ägg ska undvikas på grund av dess höga kolesterolhalt.

Forskarna tror att deras forskning i framtiden kommer att visa att ägg har fler antioxidativa egenskaper än man för närvarande vet.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Food Chemistry.