Ägarlägenheter införs i Sverige


Från den 1 maj 2009 kan man köpa en lägenhet utan att behöva ingå i en bostadsrättsförening. Riksdagen har nu beslutat att införa det nya systemet med ägarlägenheter. Förhoppningen är att lagen kan generera att fler lägenheter finns till uthyrning, rapporterar Sveriges Radio.

Ägarlägenheter införs från den 1 maj 2009. Innehavaren av en ägarlägenhet har direkt äganderätt och kan självständigt överlåta, pantsätta eller hyra ut bostaden.

Idag kan man inte egentligen äga en lägenhet eftersom innehavaren av an en bostadsrätt inte äger själva lägenheten utan en andel i föreningen.

Med det nya systemet får ägaren ungefär samma rättigheter som den som köpt ett radhus.

Den som köpt en ägarlägenhet kan hyra ut den utan att be om lov. Han eller hon får en egen lagfart, och kan ta lån på lägenheten utan att det ska godkännas av andra i huset. Om ägaren vill sälja behöver grannarna inte godkänna köparen.

Även när det gäller skatten blir reglerna i stort sett de samma för ägarlägenheter som för småhus.

Liknande system finns redan i många andra europeiska länder.

Regeringen hoppas att systemet ska ge fler hyreslägenheter på marknaden eftersom många köpare väntas skaffa en eller flera lägenheter som en investering och sedan hyra ut dem.

Hyresgästen kommer dock att få ett svagare skydd än den som hyr en vanlig hyreslägenhet i första hand. Om ägaren vill sälja eller flytta in själv får hyresgästen flytta.

Tills vidare är det bara nybyggen som ska kunna bli ägarlägenheter.