Ägare flyr företag i Kina
Kinesiska arbetare tillverkar olika komponenter vid en fabrik i Dongguan i södra Guangdongprovinsen. Bilden har inget direkt samband med artikeln. (STR/AFP/Getty Images)


Enligt officiella uppgifter från kinesiska myndigheter har 67 000 fabriker stängts ned i Kina sedan i början av året. Den senaste tiden har det kommit fram att en del ägare flyr från sina fabriker och lämnar arbetarna utan löner.

Under de senaste veckorna har sex stora företag i Zhejiangprovinsen gått i konkurs, till exempel Feiyue Group, Kinas största symaskinstillverkare.

Av dessa sex så begick en [ägare] självmord, en greps av polis, och de fyra kvarvarande lyckades alla fly. I framtiden tror jag att det kommer att bli mer sådana fall som ett resultat av en kedjereaktion”, sade Ye Hang ekonomiproffesor vid Zhejiangs universitet till Los Angeles Times.

Yang Shenggang arbetade vid en skofabrik i Shenzhen innan företaget gick i konkurs i september och stängde för gott.

– Direktörn var helt plötsligt borta. Jag måste ha mina fem månadslöner tillbaka. Min familj behöver pengar för att äta och överleva, sade Yang.

Los Angeles Times uppger vidare i artikeln att så stor del som 15 procent av de 70 000 fabriker som ägs av affärsmän från Hongkong kommer att stängas. Troligtvis kommer ännu fler fabriker att stänga igen efter det kinesiska nyåret i februari.

Flera taiwanesiska affärsmän har även lämnat sina fabriker i Guangdongprovinsen. I Shandongprovinsen har ett dussintal sydkoreanska ägare till exportföretag flytt fältet.

Det stora företaget Jianglong tvingades stänga på grund av påverkan från den globala finanskrisen och uteblivna betalningar till leverantörer. Dagen när Jianglong stängde igen demonstrerade 2000 arbetare på gatorna utanför fabriken. Regeringstjänstemän sade förra veckan att ägaren till företaget, Tao, och hans fru har gripits av polis.