Afternoon Tea vid Mälaren
Sunbyholms slott en solig vinterdag. (Foton: Epoch Times)


På Sundbyholms slott, knappt en mil norr om Eskilstuna, har det serverats afternoon tea i drygt tio år. Sundbyholms slott blev känt för svenska folket när TV4 sände från bröllopsfesten mellan Bonde-Magnus och Emma från Bonde Söker Fru därifrån. 

En kall februarilördag bokar jag ett bord för att prova slottets afternoon tea. Just den här lördagen är vädret kallt men soligt, en perfekt dag att dricka te och äta sött. Inne i förmaket väntar fler gäster på att bli insläppta till salongen. Eftermiddagsteet verkar intressera såväl unga som gamla och en större grupp har bokat ett separat sällskapsrum. Det är inte bara Eskilstunabor som besöker slottet utan även helgfirare från Stockholm, säger restaurangchefen Marie Petersson. 

Kön till sconesen och brödet är lång. Vi väntar ett tag tills det lugnar ner sig och ställer oss sen för att köa. Att i kön hålla en assiett och samtidigt skära bröd, ta sylt och ost, visar sig svårt och vi sänder en önskan till restaurangen om ett avlastningsbord där man kan lägga assietten under tiden man skär bröd. 

Den här eftermiddagen serveras det bland annat hembakade scones, bröd, pumpernickel med ädelostkräm, räksnittar, marmelader och olika sorters ostar. Jag väljer scones, brieost, ädelost och lemon curd och på min andra runda tar jag även pumpernickel med ädelost. Sconesen, ostarna, marmeladen och pumpernickeln smakar utmärkt.

Så kommer turen till tesorterna. Jag provar både svart och grönt te. Kvaliteten på teerna kunde varit högre och jag saknar ett större urval av ekologiska sorter. Te är en naturprodukt och när teodlarna använder bekämpningsmedel försvinner den inte från teet när vi dricker det utan vi får i oss rester. Dessutom drabbar det även tearbetare och jordbruket så att välja ekologiskt te gör skillnad. 

Att ha tevattnet i termos är inte helt lyckat då det lätt blir ljummet, vilket resulterar i att smaken inte kommer fram som den borde. Olika tesorter kräver olika vattentemperatur och bryggtid för att smakerna ska blomma ut. Bäst vore om restaurangen kunde hitta en annan lösning när det gäller det varma vattnet, till exempel ha en vattenkokare eller att brygga te i tekanna. 

Dessertbordet ser lockande ut. Slottskonditorn har tillagat allt, säger restaurangchefen Petersson. Tur att portionerna är så minimalistiska att jag kan provsmaka flera olika sorter.

Bordet dignar av diverse läckerheter såsom tarteletter, chokladmousse, morotskaka, pannacotta, mandelbiskvi, tiramisu, citronmaräng och macarons av olika färger får mig att tänka på filmen Marie Antoinette och alla efterrätter. Hur gärna jag än skulle vilja så klarar jag inte att provsmaka allt, utan väljer några sorter. Vill man inte baka hemma så är afternoon tea på slottet ett idealiskt sätt att fira sin födelsedag med släkt och vänner. 

Jag njöt av Afternoon Tea och även av att sedan kunna smälta allt det goda under en promenad i slottsparken i det vackra vädret och den bitande kylan innan det var dags att återvända hemåt.

Afternoon Tea på Sundbyholms slott serveras lördagar, med två sittningar, kl. 12.30 och 15.00 från mitten av januari till och med maj och därefter igen i september fram till och med november. Priset är 225 kr per person.

Fakta:

Eftermiddagste ”Afternoon Tea” är en lätt måltid mellan klockan tre och fem på eftermiddagen efter gammal tradition. Vanan att dricka te på eftermiddagen förknippas med adeln i England och Anna den sjunde, hertiginnan av Bedford (1783-1857). Traditionen är från 1840-talet. På den tiden serverades middagen först klockan åtta eller nio på kvällen och hertiginnan av Bedford orkade inte vänta så länge utan beställde bröd, smör och annat sött till teet. Senare blev det en vana och hon bjöd även sina vänner på te i salongen. Idag är det främst finare hotell som The Ritz och engelska caféer som serverar afternoon tea i Storbritannien. Traditionellt består afternoon tea av en kanna svart te, små nätta sandwiches med olika pålägg (gurka, lax, ägg och majonäs med mera), scones med marmelad, smör och olika små bakverk. 

”Cream Tea” eller ”Devonshire tea” innehåller te, scones, marmelad och ”clotted cream”, som är en specialitet från grevskapet Devon och består av opastöriserad och oseparerad mjölk, som upphettas långsamt till 82° och får behålla denna temperatur i ungefär en timma.

”High Tea” är en matigare variant och serveras vid sextiden på kvällen. För vanligt folk var det en middag.


En plåt med goda minicitronmarängbakelser.

En plåt med goda minicitronmarängbakelser.