Afrikansk danskoreograf och skådespelare njöt i fulla drag av Shen Yun
Oronde S. Sharif och Latonya Salley-Sharif besökte den 15 februari Shen Yun Performing Arts föreställning på Benedum Center. (Foto: Sherry Dong / Epoch Times)


Oronde S. Sharif rådgivare och föreläsare på Institutionen för afrikanska studier vid University of Pittsburgh uppskattade verkligen Shen Yun Performing Arts föreställning på Benedum Center i Pittsburgh.

Oronde Sharif som bland annat mottagit utmärkelser ”ACTA Awards” för bästa musik och bästa koreografi sade:

– Detta var en förträfflig föreställning. Jag uppskattade den historiska aspekten, Kinas kulturella estetik som framfördes i dansen, musiken och berättelserna.

– Jag tyckte väldigt mycket om den digitala bakgrundsskärmen och det sätt den integrerades med dansen och framträdandena i föreställningen.

Oronde Sharif som är lärare i afrikansk dans kommenterade hur ”kulturer har sina specifika dansstilar och tekniker som ger eftertryck åt vilka de är som människor, så jag njöt av det när jag kom ut från föreställningen”.

Sharhif som fått utmärkelse som ”bästa huvudskådespelare” kunde värdesätta dansarna ur ett professionellt perspektiv.

– De var häpnadsväckande. Jag tänkte att om det var jag så skulle jag sträckt mig, sträckt en muskel, om jag gjort något liknande.

Han berömde dansarnas kondition och uthållighet.

– De ger ut så mycket energi. Jag skulle bli liggandes på golvet om jag skulle göra detsamma.

Sharif var imponerad av föreställningens kosmologiska aspekt. Sedan urminnes tider har Kina varit känt som det ”gudomliga kejsardömet”. Det innefattar en djup innebörd, som beskriver ett land där de gudomliga och dödliga en gång samexisterade. Det skildrar tron på att de gudomliga genom dynastierna överförde en rik kultur till det kinesiska folket, vilket står att läsa på Shen Yuns Performing Arts hemsida.

– Jag önskar att jag kunde ha tagit med mina studenter. Jag önskar verkligen att de hade fått uppleva hela den här kulturella aspekten och förståelsen, som framförts genom dansen, sade Sharif.

Sofistikerade danstekniker, en orkester som kombinerar österländsk och västerländsk musik, vackra scenkläder och en överväldigande bakgrundsskärm, det är Shen Yun vid första anblicken. Men tittar man djupare så finner man en omfattande plattform för traditionell kinesisk kultur.

– Man får en sann förståelse för människorna och kulturen. Jag uppskattade alltihop. Jag uppskattade verkligen den här föreställningen, tillade dansläraren.

Sharif åtföljdes av sin fru Latonya Salley-Sharif som arbetar på en flickskola sade:

– Det var vackert. Det var verkligen vackert. Jag var fängslad hela tiden.

Latonya bodde en tid som barn i Japan, hon tycket först att hon kände igen sig.

– Men det var helt olikt, för i Shen Yuns föreställning får man fullständig förståelse genom skildringen av danserna och sångerna.

Hon sade vidare att även om man inte vet något om kulturen så kan man göra en koppling ”mellan det som händer på scen, kulturen och livet”.

Shen Yun presenterar historier och legender från Kinas historia som den Gule kejsaren fram till dagens moderna samhälle.

– Jag har fått en ny koppling till de historiska sambanden och har fått en djupare uppskattning av en annan kultur.

Hon var imponerad över ”det sätt människorna hedrar sina traditioner och sin kultur och hur det bevarats genom dans och andra konstformer”.

Hon förstod inte förrän på slutet att föreställningen inte kan framföras i Kina för att det finns restriktioner för Shen Yun i Kina.

Shen Yuns uppdrag är att återupprätta den 5 000-åriga gudomligt inspirerande kinesiska kulturen. De senaste 60-åren har dessvärre det kinesiska kommunistpartiet utsatt landets kulturskatter för förföljelse och absorberats av Kinas kommunistiska parti. Det är utanför Kina som Shen Yuns konstnärliga skapare har möjligheten att fritt uttrycka och visa den gamla kulturen. Deras mod att stå upp för dessa värderingar är en integrerad del av Shen Yun-andan, enligt hemsidan.

– Förståelsen av detta hamnade på en helt annan nivå. Det får en att uppskatta olika kulturers möjligheter och hur viktigt det är att fritt få utveckla och bevara sina traditioner och kulturer, och hur viktigt det är att se till att de historiska aspekterna kan gå i arv till kommande generationer, sade Latonya Sharif.

Reporter Sherry Dong och Nataly Teplitsky.

Översatt från engelska.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt ny världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4:e, 5:e och 6:e april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org