Afrika och afrikansk litteratur på bokmässan
Alexander McCall Smith, född 1948 i Sydrhodesia (i nuvarande Zimbabwe), är en brittisk författare och världsledande jurist med inriktning på medicinsk etik. Han har bl. a. skrivit Damernas detektivbyrå som nyligen visats i TV:n. (Foto: Wikipedia)


Trots bokhandels vikande bokförsäljning lever boken vidare och på Bok & Bibliotek-mässan i höst satsas det mer än vanligt. Årets tema blir Afrika och afrikansk litteratur. Bokmässan äger rum den 23-26 september 2010.

Bokförsäljningen minskade i Sverige 2009. Enligt Svensk Bokhandel har det ”aldrig inträffat tidigare att så gott som alla butiker tappar omsättning”. En av orsakerna till nedgången är att läsarna har lärt sig handla böcker på nätet. Av den anledningen satsar Bok & Bibliotek på konferenser inför bokmässan i höst.

Morgondagens bokhandel, en heldagskonferens tar upp konkurrensen från nätbokhandeln. En annan utmaning för bokhandlarna är Googles som vill digitalisera och göra världslitteraturen tillgänglig för alla. I en halvdagskonferens kommer Googles Europachef för bok och bibliotek, Santiago de la Mora att ger sin syn på bland annat upphovsrättsfrågor.

Det var inte bara
bokhandeln som tappade bokförsäljning utan antalet besökare till Bokmässan gick ned med fyra procent förra året. Av detta märks inte ett spår i höstens mässprogram. Tvärtom blir det i år den bredaste satsningen som bokmässan någonsin gjort.

Afrika och afrikansk litteratur är temat. Anna Falck, Bok & Biblioteks vd, berättade att Nordiska Afrikainstitutet vill ge oss en möjlighet att uppleva hur en afrikan ser på livet. Från den stora kontinenten kommer ett 70-tal gäster från 25 afrikanska länder.

Henning Mankell skriver i seminarieprogrammet att mässan kommer att förändra vår bild av Afrika: ”Nu kommer den afrikanska kontinenten att tala själv – sjunga! – med sina egna röster och berätta för oss vilka vi är, hur vi har blivit sedda genom historien och hur vi betraktas idag”.

Naturligtvis finns det även många andra seminarier. Det kommer att ta lång tid att bestämma sig för vilka man ska besöka. När du bestämt dig, kan du använda dig av Bok & Biblioteks nya hjälpmedel, en mässplanerare där seminarierna skrivs in och sedan kan du dela med vänner och bekanta.

Anna Falck berättade att författaren Alexander McCall Smith i flera år varit inbjuden, men att det aldrig passat honom förrän nu. Någon sade att då måste nog Scandinavium beställas. En annan populär författare är norrman och han drar busslaster med norrmän till Göteborg, det är Karl Ove Knausgård som numera lever i Malmö. Fullsatt blir det också när Erica Jung kommer.

Det är förståeligt att seminarieprogrammet redan kommer ut trots att mässan inte blir förrän den 23-26 september. Totalt medverkar 800 personer och det blir 446 seminarier. Det enda jag prickat in hittills är den sydafrikanska författarinnan Mpho Tutu som säger att ”Godheten och viljan att skapa en bättre värld är inprogrammerad i alla människor”.