Afghanistans president skyller valfusk på "utlänningar"
Afghanistans president Hamid Karzai talar vid den Oberoende valkommissionens (IEC) byggnad i Kabul den 1 april. (Foto: Shah Márai / AFP / Getty Images)


Afghanistans president Hamid Karzai har nyligen skyllt det omfattande fusket, som skedde under förra årets omtvistade val, på ”utlänningar”.

Karzai anklagade FN-tjänstemän för att ha initierat fusket, med syfte att installera en marionettregim. Orsaken kan vara att över en miljon röster, främst röster på Karzai, ogillades av FN i en omräkning förra året.

Samtidigt som Karzai erkänner att det förekom omfattande fusk sade han:

– Det här fusket kom inte från afghaner utan från utlänningar, och pekade ut FN:s tidigare biträdande chef Peter Galbraith, och chefen för EU:s observatörer, Philippe Morillon. Galbraith sade till BBC att antydan om att FN skulle vara ansvarig för att organisera valfusk var ”absurd”.

Karzai utsågs inte till vinnare i den första omgången av presidentvalet, men utsågs till president efter att hans utmanare avgick före den andra valomgången. Karzais anklagelser kom en dag efter det att det afghanska parlamentet förkastade hans förslag om att ha ett valövervakningsorgan bestående av uteslutande afghaner.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32592/