Affärsmän mutar tjänstemän med tigerkött i Kina
En tiger styckas i Kina. (Skärmdump från Sina News )


Ett halvdussin män trängs i ett litet rum med cementväggar, och omringar en hjälplös tiger instängd i en bur. En elgenerator surrar högljutt i närheten. En man tar tag i en trästav med en spik i ena änden, och skjuter in den i munnen på tigern. Tigern avlivas med elektricitet. En annan man häller vatten över tigerns kropp, så att den elektriska strömmen sprids. Inom tre minuter är djuret dött och man börjar stycka det till försäljning.

Den läckta videon med chockerande detaljer, spreds nyligen över det kinesiska internet.

Ett kriminellt gäng som har fångat och dödat mer än tio tigrar har också avslöjats. Deras viktigaste marknad? Affärsmän som använder tigerprodukter – kött, och salvor gjorda av malda ben, till att muta tjänstemän med.

Det kriminella gänget som nyligen avslöjades av polisen i staden Zhanjiang, Guangdongprovinsen, hade varit i tigerdödarbranschen i cirka tio år.

Förutom en död tiger beslagtog polisen en mängd tigerprodukter, bedövningspistoler, kulor, sprängsäkra sköldar och knivar vid gruppens bas i Leizhou, en stadsdel i Zhanjiang.

Hittills har 15 misstänkta gripits, och en av dem, som senare visade sig vara slaktaren, dog efter att ha hoppat från en byggnad i ett försök att undkomma polisen.

Det finns en rad olika produkter som härrör från tigern, för dem med pengar som vill lägga dem på den sortens lyx. Vanligtvis tingar tjänstemän på tigern i förväg. Sedan, för att se till att de får en färsk vara, går de tillsammans för att se på när den dödas. Att se föreställningen har också blivit en statussymbol i affärs- och politikerkretsar i området – något att sedan skryta med inför kollegorna.

När tigern väl är död kan de närvarande sedan köpa produkterna, som är populära för dem som vill odla relationer med kommunistpartiets tjänstemän, enligt Southern Daily, en tidning i Guangzhou.

Tigerslakten har blivit till en ”fest” för eliten inom politiken och affärsvärlden, sade Chen, en tjänsteman, i en intervju med Southern Daily. Han beskriver dödandet som en ”fest för ögat”, och invitationer till sådana tillfällen som ett sätt att samla socialt kapital.

”Tigerprodukter har en mycket stor efterfrågan. Alla delar beställs av köpare redan innan tigrarna fångas in,” sade källan.

Tigerben säljs för runt 14 000 yuan per kilogram (ungefär lika mycket i kronor), medan köttet är värt runt 1000 yuan per kilo, enligt Southern Daily. Malda tigerben kan användas för att göra vin som är sägs ha en medicinsk verkan, enligt traditionell kinesisk medicin.

Handel med och användande av tigerprodukter förbjöds i Kina 1993, men fortsätter olagligt och i hemlighet på grund av den stora lönsamheten.

Tigern som dödades i videon filmades för två år sedan men dök upp först nyligen, var enligt myndigheterna en bengalisk tiger. Det finns dock inga indikationer på varifrån tigrarna kommer, eller hur de är fångade. Enligt en teori som cirkulerat på internet jagas de i och importeras från Vietnam; enligt en annan föds tigrarna upp av människor i centrala Kina.

”Tigrarna kommer att vara föremål för slakt så länge kineserna tror på det medicinska värdet hos tigerprodukter, såsom benen eller hannarnas könsorgan, vilka faktiskt är mycket kontroversiella i fråga om effektivitet”, säger zoologen Xie Yan vid den Kinesiska vetenskapsakademien, i en intervju med statliga språkröret Global Times.

”Tigrar är första klassens statligt skyddade djur i vårt land, och det är olagligt att föda upp tigrar utan tillstånd. Men många kommer att föda upp dem i vinstsyfte och bedriva illegal handel.”

Översatt från engelska.