Affärsförbindelser hinder för möte med Dalai lama
Tibets andlige ledare Dalai lama kommer till Danmark i februari, men statsministern vill inte träffa honom för att inte riskera sina "goda" kontakter med Kina. (Foto: Win McNamee/ Getty Images)


Tibets andlige ledare Dalai lama besöker Danmark den 11 och 12 februari, enligt Danmark Radios webbtidning dr.dk.

Helle Thorning-Schmidt (S) träffade Dalai lama år 2009 när hon satt i opposition som ordförande för socialdemokraterna i Danmark. Nu är hon Danmarks statsminister och vill inte äventyra affärsförbindelserna med Kina och har därför vägrat att ha möte med honom.

Drottning Margarethe besökte Kina 2014 och fick rekordstora affärsresultat,  senare samma år var statsminister Helle Thorning-Schmidt också på ett fyra dagars besök och träffade Kinas president Xi Jinping.

Kritik mot att inte ta emot Dalai lama

Flera partier har kritiserat regeringens beslut att inte ta emot Dalai lama. Ledamot i partistyrelsen för Radikale vänster anser att man borde ta emot Dalai lama som religiös ledare som fått Nobels fredspris. Även Radical Youth tillsammans med Folkpartiets utrikespolitiska talesman och en representant för Enhetslistan har fört fram kritik mot regeringen med fördömande ordalag.

Utrikesminister Martin Lide Langgaard beklagar kritiken, men förklarar att Danmark anser Tibet som en del av Kina och att regeringen hela tiden försöker ha en "kontinuerlig kritisk dialog med Kina". Han menar också att "Dalai lama har inte bett om något möte".

Annan politisk syn tidigare

På 90-talet agerade Danmark mot Kinas mänskliga rättigheter och lade fram en resolution i FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève där man kritiserade Kina. Resolutionen antogs inte och sedan dess har det inte varit mycket kritik från Danmarks sida, säger Philip Khokhar, DR:s Asienkorrespondent.

Philip Khokhar från Peking bedömer även han att representanter från den danska regeringen inte vill göra samma misstag som Lars Løkke Rasmussen gjorde 2009.

Lars Løkke Rasmussen, som var 2009 Danmarks statsminister, tog emot Dalai lama det året men fick extremt missnöjd kritik och protester från Kinas utrikesministerium. Flera analytiker ansåg då att det hade skadat förbindelserna mellan Kina och Danmark.

Repressalier från Kina

Philip Khokhar säger att Kina håller ett öga på Danmark i fråga om vad Danmark tänker göra vid detta besök. Han menar att konsekvenserna kan bli stora, från icke godkända handelsavtal till att danska företag straffas.

– Man måste säga att Danmark prioriterar affärsintressen snarare än höjer den moraliska aspekten på Kina, säger DK:s korrespondent Philip Khokhar.

I maj 2014 var Dalai lama i Norge för ett tre dagars besök bjuden av civila grupper och för att fira 25-årsdagen av mottagandet av sitt Nobels fredspris. Även i Norge satte Kina press på regeringen att inte ha ett möte med Dalai lama och norska politiker tog inte emot Dalai lama av "hänsyn till Kina".