Advokater till blind människorättsaktivist greps inför rättegång
Man har slagit ned på människorättsaktivister inför rättegången mot Chen Guangcheng (bilden), en blind människorättsaktivist som, enligt familjen, står falskt anklagad. Gao Zhisheng, en framstående människorättsadvokat, såväl som en av Chens försvarsadvokater, Xu Zhiyong, bortfördes i tisdags respektive torsdags (Foto: Epoch Times)


Rättegången mot den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng skulle äga rum den 18 augusti. Den 17 arresterades hans försvarsadvokater Xu Zhiyong, Zhang Lihui och Li Fangping, anklagade för stöld. Alla hölls inspärrade på polisstationen i Jiehu. Efter att ha förhörts i två timmar släpptes Zhang Lihui och Li Fangping. Xu Zhiyong hålls fortfarande kvar.

Advokaten Gao Zhisheng greps i hemlighet av myndigheterna den 15. De välkända advokaterna Zhang Jiankang och Li Heping sade att detta är en storskalig operation utförd av kommunistregimen. De uttryckte starka protester mot gripandena av Gao Zhisheng och Chen Guangchengs advokater och uppmanade det internationella samfundet att noga följa den kinesiska kommunistregimens senaste rörelser.

Professor Xu Zhiyong och advokaterna Zhang Lihui och Li Fangping fördes bort av poliser den 17 augusti, runt 18.46, Pekingtid. Xu anklagades för stöld, och Zhang och Li för att ha hjälpt honom stjäla en väska.

När Epoch Times reporter kontaktade Li Fangping vid 22.30 sade han att han och Zhang Lihui släppts en och en halv timme tidigare. De hade eskorterats tillbaka till sitt hotell av två oidentifierade fordon. Innan dess hade de förhörts på Jiehus polisstation i mer än två timmar. Förhöret gällde huvudsakligen stöld av en väska. En lokalinvånare sade att advokaterna hade stulit hans väska för en tid sedan och att han först nu funnit tjuven.

Li Fangping sade att det hela var iscensatt. Han sade att vad som än händer så kommer han försvara Chen Guangcheng.

Innan de två advokaterna släpptes ringde Epoch Times reporter till Jiehus polisstation. Personal där sade att tre advokater varit på polisstationen för en stund sedan, men att han inte visste om de ännu var där. Han sade sig inte heller veta hur de skulle komma att behandlas. Det var inte polisstationens beslut. När reportern frågade saker som varför de gripits, huruvida polisstationen väntade på direktiv från högre ort och om de gripits för att hejda dem från att företräda Chen Guangcheng gavs inga svar.

Flera välkända kinesiska intellektuella, däribland Feng Lanrui, Ying Songnian, Jiang Mingan, Zhang Sizhi, Mao Yushi, Wu Si, Du Guang, Teng Biao, Yu Jianrong och Zhang Ming presenterade ett uttalande den 17 augusti. I det stod att vad som hänt den natten var ett avsiktligt försök från myndigheternas sida att förhindra en rättvis process genom användandet av barbariska terroristtaktiker.

De uppmanade myndigheterna att genast släppa professor Xu Zhiyong och krävde också en rättvis rättegång för Chen Guangcheng.

Chen Guangcheng har hållits av myndigheterna sedan 11 mars i år. I mitten av juni presenterades anklagelser mot honom gällande deltagande i att ”avsiktligt skadat allmän egendom” och ”samlat allmänheten för att störa trafiken”. För närvarande hålls han fängslad vid länspolisstationen i Yinan. Hans rättegång har skjutits upp flera gånger.

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-19/45117.html