Advokater hjälper melaminoffer mot regimens vilja
En kundvagn fylld med kinesiska mjölkpulverprodukter (Foto: China Photos/Getty Images)


Minst ett tiotal kinesiska advokater har gått samman för att hjälpa föräldrarna till de barn som skadats i mjölkskandalen och för att dra de ansvariga inför rätta. Pekingadvokaten Xu Zhiyong sade till Radio Free Asia att han och de andra advokaterna gör detta i direkt strid med regimens önskemål. 

Flera advokater har tidigare pressats att upphöra med sina försök att hjälpa de drabbade familjerna att få till stånd en stämning. Xu Zhiyong och hans grupp har emellertid öppet gått ut med vad de gör.

– Offren kan kontakta oss. Vi har gjort vår kontaktinformation offentligt tillgänglig för att hjälpa dem. Vi vill ta oss an dessa fall öppet, sade Xu.

Det är ännu oklart hur regimen kommer att hantera dessa advokaters trots. En annan advokat som ville förbli anonym berättade för Radio Free Asia om hur han utsatts för påtryckningar direkt från justitiedepartementet för att han och andra försökt ge gratis rättshjälp till drabbade.

Många kritiserar nu den kinesiska regimens agerande och menar att de håller mejeriföretagen om ryggen och lägger skulden på mjölkcentraler och melaminproducenter. En chef för ett statligt karantän- och kontrollorgan har till och med druckit mjölk offentligt för att visa att det är riskfritt, samtidigt som ytterligare tester görs på mjölk och varor innehållande mjölkprodukter.  

Den kinesiske aktivisten och bloggaren Zeng Zhu skrädde inte orden i sin kommentar till den senaste tidens utveckling kring mjölkskandalen:

”Försöken att finna de sociala och politiska orsakerna till skandalen med den förgiftade mjölken har hindrats. Detta har i sig visat att huvudorsaken till skandalen är den nuvarande totalitära regimen.”

Nedkortad version av orginalartikeln:html