Advokaten Gao Zhisheng åter kidnappad av kinesiska myndigheter
Människorättsadvokat Gao Zhisheng. Foto: Epoch Times arkivbild


Kinesisk säkerhetspolis har återigen kidnappat den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng. Det skedde bara något dygn efter att han bröt en lång tystnad med ett öppet brev och en intervju. Det är okänt var han befinner sig i nuläget.

Gao kidnappades vid 13-tiden den 24 september, lokal tid, bara en dag efter att han publicerat ett öppet brev och en tio minuter lång videointervju. Enligt trovärdiga källor greps han i sitt hem av poliser från byrån för offentlig säkerhet, berättade Bob Fu på människorättsorganisationen ChinaAid.

Gao, som förföljts av regimen i ett årtionde, kallade i sitt öppna brev kommunistregimen för ”banditer” för de människorättskränkningar de begår. Han meddelade att han smugglat ut två bokmanuskript ur landet, och förutspådde också att kommunistregimen kommer att falla inom några år. I intervjun, som kan ses i sin helhet nedan (kinesiska med engelsk text) berättar han om den brutala fysiska och psykiska tortyr han utsatts för.

Bob Fu uppmanade USA:s regering att ”tala offentligt och kraftfullt” med Kinas ledare Xi Jinping vid deras möte i Washington.

– Tortyr, människorättskränkningar och åsidosättande av rättssamhällets principer kan inte tolereras av det internationella samfundet, och det amerikanska folket kan inte tolerera det som Xi Jinping gör, sade han.

USA kan inte erkänna Kina som en stormakt om Xi Jinping inte släpper samvetsfångar som journalister, advokater, kristna, falungongutövare, uigurer, tibetaner och dissidenter, enligt Fu.

– Kina har blivit världens största fängelse. Den civiliserade världen borde ha lärt sig läxan efter 30-talet och Hitler, sade han.

Rapportering av Larry Ong