Advokat som försvarat Falun Gong misshandlades av kinesisk polis
Advokat Cheng Hai (mitten) med civilklädda poliser och reportrar utanför ett tingshus i Peking, där han företrädde den kinesiska människorättsaktivisten Ni Yulan den 29 december 2011. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


Människorättsadvokater som försvarar Falun Gong-utövare blir till de kommunistiska myndigheternas måltavlor. Nyligen blev Peking-advokaten Cheng Hai angripen av polisen i Dalian. I förra veckan blev en annan advokat i Peking, Wang Quanzhang, gripen i domstolen för att ha fotograferat bevis med sin mobiltelefon.

Cheng Hai sade till Reuters på fredagen att han blev slagen av uniformerade poliser efter att ha förvägrats rätten att försvara 13 Falun Gong-utövare. 

Cheng sade att omkring tio poliser slog honom i ansiktet, sparkade honom och slet sönder hans kläder. Han väntade utanför ett tingshus i Dalian tillsammans med en annan advokat på att få en förklaring till varför deras Falun Gong-rättegång plötsligt hade skjutits upp, när båda männen greps och Cheng misshandlades.

”Det huvudsakliga syftet var att hota advokaterna och hindra dem från att få tillgänglig rättslig hjälp,” sade Cheng till Reuters i en telefonintervju.

Människorättsadvokaterna planerar att stämma Dalian-polisen. ”Detta är ett mycket allvarligt fall där man trampar på och ignorerar kinesisk lag,” sade han.

Falun Gong-utövarna greps enligt uppgift för att ha planerat att sända den oberoende New Tang Dynasty (NTD) TV via satellit, enligt gruppen Chinese Human Rights Defenders. NTD bevakar regelbundet frågor som censureras av regimen, inklusive förföljelsen av Falun Gong.

Samtidigt som advokater som försvarar Falun Gong i Kina utsätts för påtryckningar och förföljs – något som har pågått i åratal – rapporteras nu dessa händelser i den kinesiska pressen. I fallet Wang Quanzhang publicerade Zhejiang Daily en kommentar med rubriken: ”Advokat häktad: En fars, ett skämt.” Tidigare har sådana fall varit hårt censurerade.

Detta öppnande av censurens fönster, även om än så länge bara en spricka (rapporterna nämnde till exempel inte Falun Gong), så ser många analytiker det som ett tecken på att den nye partiledaren Xi Jinping hävdar sig mot sin företrädare, och försöker snabba på decimeringen av makten för Jiang Zemin, den tidigare regimledaren som startade förföljelsen av Falun Gong och fortfarande har intresse av att den upprätthålls.

Människorättsgrupper anser att tusentals utövare av Falun Gong har torterats till döds och många har dött av att ha fått sina organ stulna, under Jiangs förföljelse.

Falun Gong-utövare har också regelmässigt nekats rättsligt försvar, och advokater som är modiga nog att ta sig an deras fall har förlorat sina licenser eller själva utsatts för förtryck.

Efter Wang Quanzhangs gripande förra veckan samlades allmänhet och andra jurister till hans försvar och tvingade myndigheterna att frige honom i förtid. Meditationsmetoden har fått starkt stöd från allmänheten under de senaste 18 månaderna då fler kineser uppmanar regimen att stoppa förföljelsen, oftast via petitioner till myndigheterna som stämplats med rött bläck.

Översatt från engelska.