Advokat förföljs efter att ha försvarat Falun Gong-utövare
Advokaten Wei Liangyue från Focal Point Law Office i Helongjiangprovinsen. (Epoch Times)


Den kinesiske advokaten Wei Liangyue och hans hustru Du Yongjin greps och har suttit fängslade i över en månad efter att Wei har försvarat åtskilliga Falun Gong-utövare som ”oskyldiga” i domstol.

Den 45-åriga advokaten var chef för Focal Piont Law Office i Helongjiangprovinsen i nordöstra Kina. Paret greps tillsammans med sex Falun Gong-utövare den 28 februari. Paret och en Falun Gong-utövare vid namn Jia Zhigang sitter fortfarande inlåsta i Nangangs tvångsarbetsläger i staden Harbin.

Enligt en källa har regimen inte uppgett något skäl eller utfärdat några dokument till parets släktingar såsom lagen föreskriver. De förvägrade även paret rätten att träffa en familjemedlem.

Källan avslöjar att regimen planerar att åtala Wei för ”olaglig sammankomst och störande av social ordning” och har därför dömt honom till ett och ett halvt års tvångsarbete. Hustrun Du kommer att åtalas på liknande sätt.

Pekingadvokaten Li Heping, som tidigare har försvarat Falun Gong-utövare i rätten, sade till Radio Free Asias journalist:

– Jag vet att Wei är en utmärkt advokat, han har troligen mottagit dussintals Falun Gong-utövares tillit och försvarat dem. Varför skulle polisen i Harbin gripa honom? Jag tror att det beror på de fall han åtog sig.

Sedan i början av 2008 har polisen i Harbin varnat Wei upprepade gånger och sagt att det inte är tillåtet att försvara Falun Gong-utövare som ”oskyldiga”.

I början av 2009 gjorde Lagbyrån i Harbin en kontroll hos Wei. I februari fick Wei besök från såväl Lagbyrån som Harbins 610-byrå.

På morgonen den 28 februari körde Wei, som just hade återvänt från en resa i Hongkong, hem till Falun Gong-utövaren Jia Zhigang för att hämta sin hustru Du som är vän med Jia. Strax efter ankomsten slog poliser in dörren och grep åtskilliga personer på plats. Du utsattes för brutalt våld och Jias hus genomsöktes.

Enligt källan greps sammanlagt åtta personer vid tillfället, varav en frigavs snart därpå. Ytterligare fyra Falun Gong-utövare släpptes den 15 mars.

Mellan den 28 februari och den 16 mars förhörde polisen Wei två gånger men fick inte ut något ur honom.

Den 18 mars genomsökte chefen för den nationella försvarsbrigaden, Wong Liguo, och två polismän Weis kontor. De konfiskerade Weis hårddisk och hans försvarstal för Falun Gong-utövarna.

Epoch Times intervjuade två rättsadvokater i Kina angående regimens planerade åtal mot Wei.

Advokaten Jiang Tianyong kommenterade:

– Ur laglig synpunkt är det mycket malplacerat att åtala Wei för att ha begett sig till en annan persons hem för att hämta sin hustru, eftersom ”olaglig sammankomst” kräver en organisatör. Detta är uppenbarligen inte ett sådant fall; störande av social ordning uppstår på allmän plats, kan man göra det i någons hem? Det är uppenbart ett falskt åtal.

Advokaten Tang Jitian sade att han hoppas att Kinas departement för lagövervakning och människor inte använder sig av olagliga metoder för att störa kinesiska medborgare och lagliga utövares normala och lagliga aktiviteter.

– Trots att mötesfrihet skyddas av Folkrepubliken Kinas grundlag missbrukas den regelbundet av kommunistregimen när det passar regimens behov.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14512/