Advokat dömd till fängelse för att ha försvarat Falun Gong-utövare


En advokat i Guangzhou som försvarat Falun Gong-utövare åtalades för att ha ”saboterat rättssystemet”, och den 13 juli dömdes han till två års fängelse.

Zhu Yubiao är den förste advokaten i Guangdongprovinsen som öppet försvarat Falun Gong-utövare och har hittills representerat tre personer som utövar Falun Gong.

Domen mot Zhu är huvudsakligen baserad på att Falun Gong-material såsom böcker och CD-skivor hittats i hans hem, som enligt domen var ”inte distribuerade än”. Enligt åtalet hade Zhu ”förberett materialet för att skapa förutsättningar för brott och förberett brott.”

Zhu vägrade att skriva under rättsdokumenten och sade att han tänker överklaga. Hans försvarsadvokat Liu Zhengqing sade att Zhu är oskyldig och att domen är orättvis. 

Zhus mor argumenterade för att ”förberedelse för brott” innebär att han inte begick något brott och att målet mot honom saknar grund. Hon menar att det är därför åklagarmyndigheten två gånger lämnat tillbaka hans fall på grund av brist på bevis. 

Hon sade vidare att 610-byrån, som är en utomrättslig organisation som skapats för att förfölja Falun Gong, senare fabricerat bevis för att sätta dit honom. Myndigheterna motsade detta med att ingen yttre påverkan skett förutom att man hittat Falun Gong-material i hans hem.

Falun Gong är en andlig metod vars läror bygger på principerna sanning, godhet och tålamod och som även innefattar fem övningar. Den spreds snabbt i Kina efter att ha introducerats för allmänheten 1992.

Det kinesiska kommunistpartiet inledde en landsomfattande kampanj i juli 1999 för att utplåna metoden. Det skedde efter att dåvarande högste ledaren för partiet, Jiang Zemin, upprörts av att Falun Gong hade mer utövare än vad det fanns partimedlemmar, och att många av partimedlemmarna också utövade. 

Zhus mor sade att hennes son är oskyldig och att domen mot honom är illegal. 
– Allt han gjort är lagligt. Det är lagligt att försvara Falun Gong-utövare och det är lagligt med trosfrihet. 

Den 18 augusti förra året greps Zhu av mer än tio civilklädda poliser efter att de sökt igenom hans hem och konfiskerat hans böcker och datorer. Innan de åtalade honom hade åklagarämbetet i Haizhudistriktet i Guangzhou skickat tillbaka fallet två gånger på grund av brist på bevis. 

Zhus fall prövades i hemlighet den 5 maj i år, men myndigheterna vägrade att låta hans mor delta, varken som hans ombud eller bara som åskådare. 

Innan rättegången sade grannskapskommittén och personal från 610-byrån till Zhus mor att de skulle följa henne till rättssalen och sitta där med henne. I bilen på väg dit låtsades de att de ringde till domstolen, men efteråt sade de till henne att de inte hade tillstånd att vara med vid förhandlingarna. I stället körde de henne till en annan plats, långt därifrån, för att ”dricka te”. Efter att hon kraftigt insisterat på att de körde henne till rättssalen gjorde de det, men då var rättegången redan över. 

En av två advokater som Zhus familj anställt pressades till att dra sig ur överenskommelsen att försvara honom, och den andre advokaten, Liu Zhengqing, hölls i förvar i en månad i mars, misstänkt för ”statsomstörtande verksamhet”.

Zhus mor sade att det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong har förstört hennes familj. 
– Det har gått 11 månader nu sedan de tog min son. Vi får inte besöka honom eller ringa honom. Hans son var mindre än ett år gammal när Zhu fängslades för första gången. När de grep honom igen förra året var han bara fyra. Hans fru har inget jobb. 

Hon fortsatte:
– Min man och jag är 75 år gamla och vi behöver någon som tar hand om oss, särskilt min make som har hjärtproblem. Det är dyrt att bo i Guangzhou. Hans fru och son hade inte råd att bo kvar och de var tvungna att flytta tillbaka till hennes föräldrar. Både vi och hennes föräldrar stödjer henne ekonomiskt nu.

Redan i februari 2007 greps Zhu av säkerhetspolisen för att ha försvarat Falun Gong-utövare. I samband med det torterades han på mer än 20 olika sätt, har han berättat. Efter det dömdes han till 18 månaders tvångsarbete för ”kontrarevolutionära aktiviteter”.

Efter att han släpptes vägrade han att skriva under ett uttalande att han inte längre skulle försvara Falun Gong-utövare och på grund av det godkändes han inte vid den årliga förnyelsen av hans advokatlicens. Den 18 augusti 2010 greps han igen för att ha försvarat en Falun Gong-utövare. 

Liu Wei, en annan advokat som fått sin licens indragen av myndigheterna i Peking för att ha representerat Falun Gong-utövare 2009, sade:

– När en advokat tar sig an ett fall tänker han eller hon bara på att försvara klienten rent legalt. De tänker aldrig att de själva ska bli trakasserade.


Översatt från engelska: http ://www.theepochtimes.com/n2/china-news/lawyer-representing-falun-gong-practitioners-sentenced-to-two-years-59621.html