Advokat beklagar att Kina inte visar Chinese Spectacular
Peter Bergquist med sin 9-åriga dotter Alice på visningen av Chinese Spectacular. (Foto: Jens Almroth/Epoch Times)


Advokaten Peter Bergquist såg den kinesiska galaföreställningen på annandagens kväll. Han tyckte att föreställningen var fantastisk, samtidigt som han beklagar att den här sortens föreställningar inte finns i Kina.

– Det var ju väldigt intressant och spännande att se den här showen och den här sortens kultur är inte särskilt rikligt förekommande i Sverige över huvudtaget. Sedan kan man bara beklaga att den här typen av uppträdanden inte finns tillgängliga i Kina överhuvudtaget – därför att man inte har respekt för den gamla klassiska kinesiska kulturen. Men för min del var det helt fantastiska uppträdanden.

På frågan om vilken åsikt Peter Bergquist har om att Kinas ambassad försökt stoppa föreställningen i Sverige, säger han:

– Jag tycker det är skrämmande… alltså det är ju inte första gången som den kinesiska regimen försöker på olika sätt att begränsa yttrandefriheten i Sverige, och jag tycker det är skrämmande att man tar sig den sortens friheter.

Enligt Peter Berquist är den kinesiska diktaturen fräckare än andra diktaturer.

– Jag tror att det faktiskt är något som skiljer den kinesiska diktaturen från andra diktaturer. Den kinesiska diktaturen… tar sig en massa friheter och den drar sig inte för att utöva påtryckningar på andra länder i saker som hör till deras inre angelägenheter, samtidigt som man konsekvent säger att alla brott mot mänskliga rättigheter i Kina är en sak som bara är kinesernas inre angelägenhet. Den kinesiska diktaturen är fräckare än diktaturer i allmänhet.

Om showen kommer till Stockholm nästa år skulle Peter Bergquist titta på den igen, men han hoppas vid den tiden att Kina får en demokratisk regering vars representant också kommer till föreställningen.

Peter Bergquist har arbetat som advokat sedan 20 år tillbaka och har stor erfarenhet av människorättsfrågor. Han var en av de första som startade en rättsprocess mot Pinochet och han har också deltagit i en rättsprocess mot Jiang Zemin (Kinas fd ledare).