Advokat avslöjar korruption och utsvävningar bland kinesiska tjänstemän


Yu Changke är en praktiserande advokat och juridikföreläsare sedan många år på Zigongs radio- och TV-universitet i sydöstra Kina. Han har sammanställt och offentliggjort information om det skandalösa beteende som kommunistpartiets företrädare gör sig skyldiga till för att slå larm och uppmärksamma allmänheten på vad som pågår.

Bland de 94 fall han valt att nämna i sin rapport finns exempelvis en person som hade 140 älskarinnor, en annan som förskingrade 230 miljoner yuan, och många som formligen vräkte pengar över sina älskarinnor. En man hade mer är 70 älskarinnor, men sökte ändå efter fler på sitt departement. En annan samlade sina 24 älskarinnor varje år för en skönhetstävling där han valde ut den han var mest nöjd med. 

I en telefonintervju med Epoch Times sade Yu att korruption är tämligen vanligt bland kinesiska tjänstemän. I de fall han hanterat har mycket korruption och sexuella utsvävningar bland tjänstemän avslöjats som inte kunnat rapporteras om eftersom det skulle få partiet att framstå i dålig dager. 

– Det är ett komplext socialt problem med många faktorer, men det är först och främst ett systemproblem, sade Yu angående vad som ligger bakom de problem med enorma förskingringar och annat olämpligt beteende som kommunistpartiets pampar ägnar sig åt.

Yus studie visar hur korruption är närvarande på alla nivåer inom partiet, från centrala tjänstemän till lokala chefer, vilka alla kämpar för att utöka sin makt. När de innehade tjänster sade de alla att de var omutbara, men när deras handlingar avslöjades var det ingen vacker syn.

Enligt information från det kinesiska kommunistpartiets centrala disciplininspektion uppgår antalet lag- och partidisciplinöverträdelser till mellan 150 000 och 160 000 varje år. I data från inspektionen, publicerad i december 2008, kan man läsa: ”Mellan november 2007 och november 2008 straffades 151 000 kadrer av disciplininspektionen och andra övervakningsorgan, däribland 4960 kadrer ovanför häradsnivån.”  

Allmänheten är dock av uppfattningen att antalet korrupta partitjänstemän är mycket högre än så. De som straffades anses bara vara en liten del. 

Wen Tiejun, dekanus på jordbrukshögskolan på Renminuniversitetet i Kina, avslöjade 2005 att uppskattningsvis 90 procent av kommunistpartiets tjänstemän spenderar mer pengar än vad de tjänar. Ju mer makt en tjänsteman har, desto allvarligare blir problemen. Det inkluderar även tjänstemän från regimens egen disciplinavdelning. 

Kommentatorn Li Jianmang skrev till exempel på sin blogg: ”En medlem av kommunistpartiets centrala disciplininspektion, Kang Rixin, avslöjades med att ha gömt undan 70 miljoner euro i sitt hem.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china/official-corruption-and-debauchery-in-china-exposed-by-lawyer-51445.html