Adare herrgårdshotell och golfresort (Del 2)
Munkar från det Treeniga priorklostret, (ett underverk från 1200-talet), åtalades en gång för att ha samlat in pengar för att lösa borgen för kristna som tillfångatagits av morer (muslimer från nordvästra afrika) under korstågen. (Foto: Judy Bayliff)


Precis utanför herrgårdens grindar, förser den pittoreska byn Adare sevärdhetssökaren med äkta halmtaksförsedda stugor. Vissa är bostäder, andra rymmer små butiker och diverse kommersiella företag.

Det finns ett knappt dussintal restauranger och pubar i Adare, men de som finns där tillhandahåller välsmakande matvaror av äkta irländskt slag. Vi provade en äkta irländsk lunch med fish and chips, och mosade ärtor på Pat Collins Bar and Restaurant på Main Street. Helt enkelt utsökt!

Adare är också hem för det enda Treenighets-klostret på Irland. Det Treeniga priorklostret är daterat till tidigt 1200-tal. Treenighets-munkarna åtalades en gång för att ha samlat in pengar för att lösa borgen för kristna som blivit tillfångatagna av morerna under korstågen. Idag kallas det gamla priorklostret för Det heliga treenighetsklostret och är byns romersk-katolska kyrka.

Vi återvände till herrgården sent på eftermiddagen för att avnjuta en kopp te i biblioteket. Det skulle vara svårt att inte fångas av rummet och dess förträffliga samling av gamla böcker. Vi spenderade så småningom tid med att bläddra igenom en läderinbunden dagbok daterad 1736, intressant läsning.

Sist, men verkligen inte minst, så erbjuder Adare herrgård hela spektrumet av kroppsbehandlingar, inpackningar, och massagebehandlingar av Elemis-skolade terapeuter. Behandlingsrummen ligger en kort promenad från herrgården, i den gamla kuskstugan intill golfklubbhuset.

Förutom spaet så finns det ett träningsrum, ångbastu och en tempererad simbassäng tillgängliga för gästernas användning i huvudbyggnaden.

Där finns dussintals av slagord inristade i trä och sten överallt på herrgården på både latin och franska. Ett latinskt motto dyker upp ofta. ”Quae sursum volo videre.” (Jag önskar att få se det himmelska.) Väldigt passande för detta alldeles förtrollande irländska hotell.

Tiden man spenderar på Adare herrgård är ett förnämligt leverne – ett som liknar det som kungar och drottningar har – och nu tillgängligt för fina resenärer. Bara förra sommaren inkluderade gästlistan Samuel L. Jackson, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Hugh Grant, Aidan Quinn, och Michael Flatley.

Adare herrgård är en av de allra bästa historiska lyxhotell som vi har haft förmånen att presentera för våra läsare.


Ruiner bidrar till den irländska atmosfären på Adare herrgårds 93 hektars Robert Trent Jones Sr golfbana. (Foto: Judy Bayliff)

Ruiner bidrar till den irländska atmosfären på Adare herrgårds 93 hektars Robert Trent Jones Sr golfbana. (Foto: Judy Bayliff)

Om du åker:

Adare herrgård och grevskapet Limerick ligger i den sydvästra delen av Irland och gränsar till länen Kerry, Cork, Clare och Tipperary, och bara 15 minuter söder om staden Limerick på N21:an och 30 minuter from Shannon-flygplatsen.

För mer information om Adare herrgård och golfresort, titta på nätsidan www.adaremanor.com. Golfentusiaster bör också titta på www.adaregolfclub.com. Området ägs av Tom och Judy Kane från Florida, så herrgården har också ett praktiskt amerikanskt gratisnummer till kontoret på 800-462-3273.

Trevlig resa!

Wayne och Judy Bayliff är resejournalister från San Francisco som reser runt i USA och världen, och fotograferar och skriver om intressanta resmål. De skapar historier och skriver recensioner som beskriver de senaste resetrenderna, attraktioner värda att notera, lyxiga/unika boenden och lokala matställen.

Artikeln är översatt från engelska” target=”_blank”>här