Adare herrgårdshotell och golf resort
Kungligt boende: Adare herrgård på Irland, besitter en prägel av kunglighet. Under byggandet hade ägarna, familjen Dunraven, anställt mängder av folk. Arbetet hjälpte de anställda igenom den irländska hungersnöden. (Foto: Judy Bayliff)


Det finns platser i världen där ”enastående” är en fullständigt otillräcklig beskrivning. Adare herrgårdshotell och golf resort är precis en sådan plats.

Adares herrgårdshus på Irland är imponerande på alla sätt och vis. Ursprungligen utformat som ett residens för den andra jarlen av Dunraven var den nuvarande nygotiska byggnaden på ett grönskande 340 hektar stort landsskifte fortfarande i processen att omdesignas när Jarlen gick bort 1850. Fullbordat av Jarlens son blev herrgården också förbättrad med en magnifik trädgård. Den vackra terrasserade trädgården föregår huset när du närmar dig det från väst.

Utformat i en perfekt axial symmetri i fransk stil har trädgården gångar som lagts vida för att rymma de omfångsrika klänningarna för den tiden, och de terrasserade stegen gjordes passande låga för att stämma överens med en dams steglängd.

Som om den bedårande trädgården inte var nog, rinner den drömlika ån Maigue, fullkomlig, med vita svanar och foreller, tyst längs den ena sidan av huset.

Den herrgårdsinspirerade, 93 hektars Robert Trent Jones Sr golfbanan ligger precis öster om huset. Det finns ett libanesiskt cederträd med täta grenar, planterat runt 1645, vilket skuggar en liten bro som korsar den stilla ån och förbinder huvudbyggnaden med golfbanan.

Stor del av byggandet av Adare herrgård skedde under de dystra dagarna av den stora irländska hungersnöden (1845-1849). Över en miljon människor dukade tragiskt under av svält under den förlamande potatispesten.

Vid den tiden anställde familjen Dunraven mängder med extra arbetare vid Adare herrgård och räddade dem och deras familjer från svältens misär.

Entrédörren till Adare herrgård påminner lika mycket om den till ett slott som till en herrgårdsbyggnad. Att gå in är att ta ett steg över tidens tröskel till en tid när personlig lyx var en självklarhet och hänsyn till detaljer var det maximala.

“Registreringen” sker vid ett stycke antikt skrivbord som står nära en stor utsmyckad eldstad. Dörrvaktens skrivbord är på motsatt sida av den glödande härden. Receptionisten är välkomnande, oklanderligt klädd, och väl skolad i gästfrihetens konst.


Fridfull vila: Herrgården har ett rymligt och välplanerat vardagsrum med stor uppmärksamhet given till vilsamma detaljer. (Foto: Judy Bayliff)

Fridfull vila: Herrgården har ett rymligt och välplanerat vardagsrum med stor uppmärksamhet given till vilsamma detaljer. (Foto: Judy Bayliff)

Den stora salen ger intrycket av ett lugnande utrymme med generösa proportioner och med högt, öppet tak. Strömmande naturligt ljus strålar från höga fönster. Det finns en säregen väktarfigur med ett ovanligt ansiktsuttryck som beskådar allt som händer i rummet från den norra väggen. Han verkar egendomligt nog road.

Förutom det stora välkomstrummet har herrgården ett rymligt vardagsrum, detaljerat bibliotek, flera unika och förträffliga matsalar och en suverän salong som är öppen in på småtimmarna.

Efter en rundvandring som leddes av herrgårdens marknadschef, Sarah Stuart Trainor, där vi tilläts att titta i och fotografera outhyrda rum och sviter i huvudbyggnaden, drog vi oss tillbaka till vårt praktgemak för en tidsomställningsinspirerad tupplur.

Det finns 62 gästrum och sviter i huvudbyggnaden. Vårt enorma sovrum hade utsikt över Maigue, vilken är en av Irlands mest berömda åar för flugfiske.

Badrummet var nästan lika stort som sovrummet. Det hade fönster från golv till tak som gav en panoramautsikt ner över hela trädgården från en utsiktsplats i ett gammaldags lejontassförsett badkar.

Det var senare lite svårt för oss att dra oss ut ur vår personliga fristad och dess underbart inbjudande säng och antika möblemang, för att även besöka den charmiga lilla medeltidsstaden Adare.

Fortsättning följer

Wayne och Judy Bayliff från San Francisco är resejournalister som turnerar runt om i USA och i världen där de fotograferar och skriver om intressanta resmål. I sina berättelser och recensioner beskriver de nya sätt att resa, anmärkningsvärda sevärdheter, lyx och unik logi samt tipsar om lokala matställen.

Översatt från