Abbas på kollisionskurs med Hamas
RAMALLAH : Palestiniens President Mahmud Abbas håller ett tal den 16 december 2006 i staden Ramallag på Västbanken. (Foto: AFP/Abbas Momani)


Med sitt dramatiska besked om förtida val visade den palestinske presidenten Mahmud Abbas okaraktäristisk handlingskraft. Men utspelet kan skärpa maktkampen med Hamas. I kväll utbröt skottlossning och 13 skadades.

 

– Låt folket säga sitt och avgöra detta, sade Abbas i slutet av ett långt och ilsket tal i Ramallah på lördagen.
 
Han utlyste val ”så snart som möjligt” såväl till sin egen presidentpost som till parlamentet, som domineras av Hamas efter rörelsens valseger för mindre än ett år sedan.
 
Abbas, knappast känd för att söka konfrontation, ställer sig därmed på direkt kollisionskurs med Hamas – och det i ett läge där stämningen på gatorna är explosiv.
 
Anhängare av Hamas och Abbas Fatahrörelse drabbade samman både i Gaza och i Ramallah på Västbanken i fredags, efter ett regelrätt mordförsök på Hamasregeringens premiärminister Ismail Haniya dagen före.
 
Hamas avvisade omedelbart kravet på nyval. Regeringspartiet kallade Abbas utspel ett ”försök till statskupp” och uppmanade folk att gå ut på gatorna och protestera.
 
I kväll utbröt skottlossning mellan de båda lägren i Gazaremsan, när Hamasanhängare lydde maningen. Minst 13 personer skadades i striderna.
 
Hur den politiska krisen ska utvecklas framöver är därmed ytterst ovisst. Abbas lämnade visserligen dörren öppen för en kompromiss med Hamas – men höstens samtliga försök att enas om en gemensam regering har misslyckats.
 
Risken för mer våld mellan de båda sidornas miliser är påtaglig, och oron för inbördeskrig växer sig allt starkare.
 
Hamas och al-Fatah är inte ens överens om huruvida Abbas har befogenheter att utlysa nyval eller ej. Presidenten har stor makt, men den palestinska grundlagen säger inte uttryckligen om han har denna rättighet.
 
Även om Abbas skulle få sin vilja igenom är det högst oklart hur snart ett val kan ske. Vissa medarbetare till Abbas talar om tre månader, andra om ett halvår.
 
Abbas hoppas förstås att Hamas har tappat så mycket popularitet under det gångna årets politiska, ekonomiska och militära kris att islamiströrelsen ska förlora makten över parlamentet i ett nytt val.
 
Det brukar sägas att bara cirka 30 procent av palestinierna är grundmurade Hamasympatisörer. Ganska många som röstade på Hamas i januari gjorde det sannolikt mest på grund av missnöje med al-Fatah, som sågs som korrupt.
 
Men Abbas parti har knappast heller gjort succé under året och risken finns att resultatet blir detsamma.
 
En annan möjlighet är att Hamas helt enkelt bojkottar valet. Då kan resultatet bli värdelöst och valet riskerar att enbart fördjupa den politiska krisen och provocera fram mer våld.
 
Allt detta vet naturligtvis Abbas. Att han ändå tar risken att utlysa nyval visar hur djup palestiniernas politiska förlamning är, hur osäkra gatorna i Gaza har blivit.