Abbas och Olmert i möte
ISRAEL, JERUSALEM: Israels premiärminister Ehud Olmert (H) promenerar med Palestiniens president Mahmud Abbas innan mötet på Olmerts officiella residens i Jerusalem. (Foto: AFP/GPO)


Israels premiärminister Ehud Olmert och den palestinske presidenten Mahmud Abbas träffades i kväll i Jerusalem i ett försök att försök att återuppliva de bottenfrusna fredsförhandlingarna.

Tidigare har det ryktats om ett nära förestående möte, antingen före eller efter årsskiftet.

Mötet är det första formella mellan parterna sedan Olmert tog över premiärministerposten i Israel efter Ariel Sharon i januari. De träffades dock i samband med en konferens i Jordanien tidigare i år.

Israel står under press från USA och EU att stödja den palestinske presidenten, som är involverad i en maktkamp med islamiströrelsen Hamas.

Hamas vann det palestinska presidentvalet i vintras och de två stora blocken i palestinsk politik har i månader diskuterat ett regeringssamarbete utan att lyckas komma överens. Bland deras anhängare har situationen flera gånger varit nära att urarta i ett palestinskt inbördeskrig. Förra helgen utlyste Abbas nyval för att bryta dödläget.

Olmert och Abbas väntades inte hålla någon presskonferens efter sitt möte. Däremot skulle de offentliggöra ett gemensamt uttalande.