Abbas och Haniya i möte
RAMALLAH: Palestiniens premiärminister Ismail Haniya (V) har ett möte med Palestiniens president Mahmud Abbas sent den 4 januari 2007 i staden Gaza.(Foto: AFP/PPO/Abed Al-Halim Abu Askar)


I natt träffades den palestinske presidenten Mahmud Abbas och premiärminister Ismail Haniya för att försöka få slut på den blodiga interna palestinska konflikten som krävde sex nya dödsoffer i går.

Det var den första mötet på ett par månader mellan Abbas, ledare för al-Fatah och Haniya från den radikala islamistiska Hamasrörelsen.

Under torsdagen hade nya strider mellan de två fraktionerna i norra Gazaremsan krävt sex dödsoffer medan ett 60-tal personer skadades. I onsdags dödades fem palestinier i liknande strider i Gaza.

Haniya sade efteråt att de var överens om att vädja om enighet och ett slut på inbördesstriderna.

– Vi har beslutat att vädja om lugn, om att alla beväpnade män ska dras tillbaka från gatorna och om att fortsätta dialogen, sade premiärministern till journalister efter mötet, där även en egyptisk delegation deltog.

Abbas gjorde inga uttalanden efter mötet.

Den 19 december kom al-Fatah och Hamas överens om vapenvila efter fyra dagar blodiga sammanstötningar där 15 personer miste livet.

De regelrätta striderna mellan de två stora palestinska grupperna bröt ut sedan Abbas sagt att han tänkt utlysa nyval till parlamentet och presidentposten. Syftet var att häva dödläget där Hamas och al-Fatah misslyckats med att bilda en samlingsregering. Hamas, som vann parlamentsvalen för ett år sedan, reagerade med ilska.

Samtidigt på torsdagen dödades fyra palestinier i en israelisk militär operation i Ramallah på Västbanken. Det var den största räden mot Ramallah sedan i maj, och kom mindre än två veckor efter det att Israels premiärminister Ehud Olmert och Abbas lovat att försöka förbättra atmosfären.

Abbas kritiserade den blodiga räden i hårda ordalag och sade att den saboterade försöken att få i gång fredsprocessen igen. Han krävde fem miljoner dollar i skadestånd för förstörd palestinsk egendom.

Egyptens president Hosni Mubarak protesterade också mot den israeliska räden när han senare på dagen tog emot Ehud Olmert i badorten Sharm el-Sheikh. Olmert rapporterades ha bett om ursäkt för att räden ”hade utvecklats på ett sätt som inte kunnat förutses”.