Abbas: Kidnappade journalisten lever
Mahmud Abbas befann sig i Sverige, tordagen den 19 april för att tala med Fredrik Reinfeldt. Han passade även på att tala med Sveriges Konung Carl XVI Gustaf. (Foto: AFP / SCANPIX SWEDEN / Henrik Montgomery)


BBC-journalisten Alan Johnston som kidnappades i Gaza i mars är inte död trots uppgifter om motsatsen, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

-Vår underrättelsetjänst har uppgivit för mig att han fortfarande är vid liv, sade Abbas på en presskonferens i Stockholm.

Presidenten sade att han även vet vilken grupp som håller 44-årige Johnston som gisslan, men han ville inte avslöja vilken.

-Ju mindre vi pratar om detta desto bättre, sade presidenten, som tillade att han gör allt för att få britten fri.

Alan Johnston var den ende västerländske korrespondenten som var fast placerad i Gazaremsan. Många journalister har kidnappats förr i territoriet, men nästan alla har släpps oskadda efter några dagar.

Johnston har inte hörts av sedan han fördes bort den 12 mars. I söndags påstod sig en hittills okänd islamistgrupp ha dödat Johnston, men uppgiften har inte bevisats. Den video på mordet som gruppen utlovade har heller inte dykt upp.


Hundratals palestinska journalister samlades i Gaza på tisdagen för att stödja den kidnappade Alan Johnston. (Foto: AFP/ Mohammed Abed)

Hundratals palestinska journalister samlades i Gaza på tisdagen för att stödja den kidnappade Alan Johnston. (Foto: AFP/ Mohammed Abed)