Abba-nostalgi med Arrival


Jag gick i fjärde klass. Vi hade börjat ha så kallade partys hemma hos klasskamrater där tjejer och killar började umgås, käka chips och dansa till discomusik. Året var 1976. Inför ett sådant där party hörde vi rykten om den nya Abba-skivan som skulle vara så bra, och den skulle gå varm på ett av dessa partyn. Den hette Arrival. Ingen av oss visste vad det betydde, och jag minns än att vi uttalade ordet som det lät på svenska. På den tiden var det ingen tvekan om att Abba var hur stora som helst bland oss i klassen.

I takt med att mitt musikintresse växte med åren förstod jag senare varför vi tyckte Abba var så bra på den tiden. Björn och Bennys musik var så oerhört välkomponerad och arrangemangen så genomtänkta, och det fanns något unikt men samtidigt välkänt i varje melodi. Agnetas och Fridas sång skapade det karakteristiska soundet tillsammans med eliten bland svenska studiomusiker. Att Abba har sålt cirka 370 miljoner skivor (!) visar väl också att kvalitet och popularitet har ett visst samband.

Samma namn som den där skivan, Arrival, har också det coverband som betraktas som det bästa Abba-coverbandet. De kommer från Göteborg och har turnerat med sin Abba-show sedan 1995 både i Sverige och utomlands. De framför låtarna felfritt, men det känns ändå som en otacksam uppgift. Själv har jag aldrig haft så mycket till övers för alla coverband som plankar låtar så att det låter i princip som originalen. Det ger liksom inget för en sådan som jag, som vill ha själfullhet, genuinitet och djup från en artist. Men som sagt, det är en show och det är glättig underhållning så man får ta det för vad det är.

En person som bidrog till det där med själfullhet var gästartisten. Det var en något gråhårig herre som, i sin lite krumbukta hållning och klädd i jeans och kavaj, skilde sig från Arrival med sina tidsenliga Abba-kläder. Mannen ifråga var med på den tiden det begav sig och turnerade alltså med Abba – Finn Sjöberg.

De gamla hitsen radades upp – ”SOS”, ”Take a chance on me”, ”Mama Mia”, ”Does your mother know that you out”, ”Dancing Queen”, etcetera och man påmindes åter om Abbas storhet. Arrival håller Abba-hypen igång. Senare på kvällen visades för övrigt ”Abba the movie” på Götaplatsen.


Foto: Anders Eriksson, Epoch Times

Foto: Anders Eriksson, Epoch Times