Vara med naturen: Bli kvitt prestation och stressfyllda krav
Josefin Wilkins skriver om vårt inre och naturens positiva inverkan på vår hälsa
Våra liv är ofta fyllda av prestationskrav och sociala normer som tar mycket kraft. I naturen får vi vara precis som vi är. Därför ger naturen välbehövd kraft och återhämtning. Foto: Matthew Wilkins


I både möten med människor samt inom vetenskaplig forskning understryks att naturen läker när vi är som mest sköra. Skörheten kan komma ifrån många, olika sorters händelser i livet om det så är allvarlig sjukdom, utbrändhet eller ett irrationellt mörker som skuggar varje steg i ens blick.

Jag försöker aktivt se detaljerna och sammanhanget i dessa olika subjektiva beskrivningar och inser att många vänder sig till naturen, då denna miljö inte upplevs vara lika kravfylld som många andra delar i livet dessvärre är.

Det är helt enkel energikrävande att få finnas till och passa in.

För visst kommer i stort sett alla miljöer vi befinner oss i och alla de relationer som dessa miljöer stöttar med vissa villkor. Jag menar om vi börjar med den ”minst” kravfyllda miljön (som tydligen ska vara vårat hem) så möts vi där av disk som inte lever upp till väninnans instagram, och hur hemmets olika relationer, trots att de är fulla av kärlek, kommer med ett flertal premisser och kompromisser.

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Om vi sedan fortsätter in i arbetslivets värld så läggs ännu mer prestationsbaserade handlingar på våra axlar. För att inte tala om de sociala normerna som trots deras osynlighet kommer med en väldigt klar lista.

I en vetenskaplig artikel av Kaplan & Berman diskuterar författarna hur mycket energi det faktiskt går åt i vår vardag för att förtycka alla våra instinktiva beteenden. Vi kan inte på en arbetsplats gå efter vår egna klocka och äta, vila, eller röra oss exakt när och hur vi vill.

Det är helt enkel energikrävande att få finnas till och passa in.

Normerna i sverige innebär också att vi inte heller bör visa ilska, sårbarhet eller för mycket glädje då det är ytterst irriterande att vara mer än "Mr/Miss lagom". Det gäller istället att vara lagom ledsen, lagom känslosam – ha lite problem men samtidigt väga upp dessa med en rolig helgresa.

Foto: Matthew Wilkins

Undrar egentligen vad som skulle hända om vi var exakt oss själva?

Kanske blir rent kaos :)

Vi skyller ofta på att mycket mail, telefonsamtal, dagishämtningar och vardagspussel är det som orsakar stressen i vårt liv. Men aldrig hör jag människor säga – Idag känner jag mig HELT SLUT på grund av de normer som jag tvingades leva efter.

Vi kanske inte är lika medvetna om hur mycket kraft dessa osynliga regler ändå tar?

I naturen får du vara precis som du är utan krav på att prestera.

Att förtrycka kroppens naturliga instinkter samt att konstant följa osynliga normer går enligt forskning att sammankoppla med en stark energiförlust och mental utmattning. Jag nickar igenkännande, då jag inom vissa sociala sammanhang känner mig som en nedtryckt vattenpöl.

Naturen är dock vetenskapligt bevisat en kontrast till dessa miljöer då dess sensoriska intryck, relationer med fåglar och träd inte får oss att känna oss lika formade, kanske eventuellt mer fria. Vi får till och med leka, slänga våra tunga kroppar mot mjuk mossa, dansa och göra vårskrik.

I naturen får du vara precis som du är utan krav på att prestera.

En oas i dagens samhälle.

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss