Torkade plommon saktar ner benförlust vid åldrande
Medicinska forskare bekräftar traditionellt kinesiskt läkemedelsrecept


Flera nya studier har bekräftat vad traditionell orientalisk medicin har känt till i århundraden – att torkade plommon eller katrinplommon som de också kallas, har förmågan att motverka, och till och med vända benförlust som kan uppstå när vi åldras.

En tidigare granskning av 24 studier 2017 publicerad i Nutrients visar att katrinplommon stärker benhälsan, och att de gynnsamma effekterna delvis kan bero på de olika fenoler som finns i frukten. 

Nyligen testade forskare på Florida State University 236 kvinnor som varit i klimakteriet i mellan ett och tio år. Kvinnorna delades slumpmässigt in i två grupper. En grupp gavs 100 gram torkade plommon per dag medan den andra gruppen fick 100 gram torkade äpplen per dag under ett års tid. Efter att ha gjort benscanning vid tre månader, sex månader och tolv månader, fann forskarna att den torkade plommon-gruppen visade betydligt högre benmineraltäthet än de kvinnor som intog torkade äpplen under samma period.

Forskning har visat att torkade plommon har en unik inverkan på skelettet, något som traditionell kinesisk medicin har känt till under mycket lång tid.

Före, var tredje månad och efter tolvmånadersperioden, testades kvinnornas benstyrka, fysiska aktivitet, blodnivåer för bentäthet och benomsättningsmarkörer tillsammans med andra tecken på benhälsa.

I den senaste studien var exempelvis biomarkörer såsom alkaliskt fosfatas och tartrat-resistent syra fosfatas-5b nivåer betydligt lägre i den grupp som intog torkade plommon. Det här visar på en långsammare omsättning av benmineraler och minskad benförlust.

Forskningen leddes av Dr. Bahram Arjmandi, professor och ordförande för Florida State's Nutrition, Food and Exercise Sciences Department. Arjmandi kommenterade forskningen.

– Torkade plommon är den benvänligaste frukten jag sett på årtionden. De är naturens lösning för att upprätthålla god benhälsa. Under min karriär har jag testat många frukter, inklusive fikon, dadlar, jordgubbar och russin, och ingen av dem kommer ens i närheten av att ha den effekt på bentätheten som torkade plommon har”, säger Arjmandi.

Plommon innehåller en mängd näringsämnen, inklusive K-vitamin, kalium, koppar och bor, vilka stärker skelettet . Enligt Arjmandi arbetar dessa synergistiskt för att förhindra benmineralförlust, vilket kan leda till osteoporos.

Arjmandi har funnit att kaliforniska katrinplommon är de som verkar ha bland det högsta näringsinnehållet, och Kalifornien producerar 48 procent av världens torkade plommon.

– Att tillsätta torkade plommon (katrinplommon) i olika matrecept är ett steg i rätt riktning. När människor börjar laga mat med, och äta dem som snacks, gillar de smaken. Det positiva är att de är bra för dig”, säger han.

De här plommonresultaten bekräftas av en studie genomförd av forskare vid Oklahoma State University som tittade på möss efter menopausen. Under åtta veckor gavs mössen antingen en kontrollkost eller en kost som kompletterades med torkade plommon eller andra frukter.

De möss som gavs torkad frukt, fick torkade plommon, torkad mango, torkat äpple eller torkad druva under en åtta veckors period, för att avgöra om torkad frukt i allmänhet gav effekten eller om det specifikt berodde på de torkade plommonen. Endast den torkade plommonkosten förebyggde benförlust bland mössen.

Forskarna fann också att kosten som innehöll torkade plommon dessutom reverserade benförlusten hos de åldrande honorna.

Andra kliniska studier har bekräftat dessa fynd som visar att torkade plommon förhindrar och till och med vänder benförlust hos postmenopausala kvinnor, däribland forskning från Medical College of University of California i San Francisco, USA.

Case Adams är naturläkare med doktorsexamen i naturhälsovetenskap, och certifierad läkare i alternativmedicin. Han har skrivit 26 böcker om naturliga läkestrategier. Hans fokus ligger på att forska, skriva om och autentisera traditionella terapier med kliniska bevis. Den här artikeln publicerades ursprungligen på greenmedinfo.com.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss