Tips för kräsna katter
Katter uppfattas ofta som kräsna. Men katters ibland skeptiska inställning till vissa foder beror till stor del på deras unika näringsbehov, samt hur de använder sina sinnen när de äter. Foto: Royal Canin


Många av våra svenska huskatter upplevs som kräsna. Det kan delvis bero på att katter använder sina sinnen annorlunda när de äter än vi människor. Katter har få smaklökar och kräver därför inte nya smakupplevelser men gärna varierande konsistens och texturer på maten.

I ett pressmeddelande ger fodertillverkaren Royal Canins foderspecialist råd om hur kattägare kan ge sin katt bästa tänkbara matupplevelse.

Katter uppfattas ofta som kräsna. Men katters ibland skeptiska inställning till vissa foder beror till stor del på deras unika näringsbehov, samt hur de använder sina sinnen när de äter.

– Katter har endast 473 smaklökar, vilket kan jämföras med hundar som har 1 706 och människor som har 9 000. Istället för smak attraheras katter främst av matens doft och textur, säger Anna-My Olausson, kattfoderspecialist på Royal Canin, i pressmedelandet.

Kattägare utgår gärna ifrån sig själva när de väljer mat åt sin katt. Man vill variera smakerna och servera olika maträtter för att katten inte ska tröttna. Men enligt fodertillverkaren är en sådan smakvariation ganska obetydlig för katten eftersom den har mycket färre smaklökar än vi människor.

Servera både torrfoder och mjukmat

Istället bör man, enligt pressmeddelandet, anpassa maten utifrån kattens mer utvecklade sinnen: doft och känsel, genom att erbjuda foder med variation i konsistens och textur. Till exempel upplever katten oftast ingen större skillnad på kyckling och fläskkött eftersom smak och doft är ganska snarlik.

– På kattens tunga finns sensorer som hjälper den att känna vad den äter och detta är ett mer utvecklat sinne än smaksinnet hos katter. Därför har fodrets textur stor betydelse för hur katten upplever maten, förklarar Anna-My Olausson.

Hon menar att det därför är bra att använda ett näringsriktigt foder som är anpassat efter kattens behov och som samtidigt erbjuder variation i textur. Till exempel genom att varva torrfoder och våtfoder från samma varumärke, eftersom det är mest skonsamt för kattens mage.

Många och små portioner

För kattägare med kräsna katter tipsar fodertillverkaren om att variera kattens mat utifrån konsistens och struktur. Genom att ge katten både torr- och våtfoder tar man hänsyn till kattens naturliga ätbeteende samtidigt som den får en kombination av olika konsistenser. För den riktigt kräsna katten finns det även foder som är särskilt framtagna för att stimulera katters aptit

Katter är som art ett rovdjur vilket innebär att det är naturligt för dem att äta många men små portioner när de lyckats fånga sin föda. Det optimala är enligt Royal Canin cirka 12-20 portioner per dygn.

Ett annat tips för att stimulera kattens naturliga beteende är att ge den mat med hjälp av aktiveringsleksaker eller placera ut maten i flera skålar och på olika höjder.

Om katten kräks kan det enligt företaget vara ett symptom på flera orsaker. Den kan ha ätit för fort men det kan också bero på att katten är stressad till exempel av att den får mat för få gånger om dagen eller att den tror att en annan katt kommer att äta upp maten.

Enligt fodertillverkaren bör introduktion av nytt foder ske gradvis och under minst en vecka för att undvika störningar i kattens mage och tarm.