Tiggerioffer: Fick böta när hon köpte bröd
Åklagare Måns Biörklund uppger att ligan tros ha fört ut två miljoner kronor till Bulgarien efter att de tvingat landsmän att tigga i Sverige. Foto: Daniel Kihlström/TT


När tiggarna inte fick ihop tillräckligt med pengar eller somnade på sin plats blev de slagna och straffade av sina plågoandar.

– Jag fick 500 kronor i böter när jag gick in för att köpa bröd för jag hade inte ätit på två dagar, säger ett av offren i Sveriges största människohandelshärva.

Hemma i norra Bulgarien levde den leversjuka kvinnan på sin sjukpension om knappt 1 000 svenska kronor. När en man erbjöd henne att åka till Sverige för att plocka bär för en månadslön på drygt 3 000 kronor kunde hon inte tacka nej.

– Jag sade att jag var sjuk, men han sade att han skulle ta hand om mig, säger kvinnan i ett tolkat polisförhör.

"Slå ihjäl mig"

Hon fick själv betala mannen för resan, men något jobb som bärplockare fanns inte i Sverige. Inte heller någon utlovad lägenhet med sovrum och toalett. I stället hamnade kvinnan i en skog utanför Växjö där hon fick bo tillsammans med över 20 andra utsatta människor i tält, bilar och husvagnar utan värme. Omgående tvingades hon att börja tigga – utan att få behålla några pengar.

– Jag sade till honom att jag vägra att tigga då sa han att han ska slå ihjäl mig, säger kvinnan, som varken kan läsa, skriva eller räkna.

Kvinnan är en av 13 bulgariska medborgare som ingår i det stora människohandelsåtal som nu har väckts mot sju landsmän och en svensk man. Runt två miljoner kronor ska ha förts ut från Sverige till Bulgarien under knappt två års tid.

Sett till människohandel avseende tiggeriverksamhet tillhör det här bland de största åtalen som väckts i Sverige, säger Måns Biörklund, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.

Ett av lägren i skogen utanför småländska Hovmantorp där flera av de utsatta har bott när de tvingats tigga i Sverige. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT

Från samma familj

Nätverket består huvudsakligen av en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn. Polisens spaning visar att runt 60 människor kan ha varit i ligans järngrepp, men 20 av dem har inte gått att identifiera vid namn.

Den runt 3 000 sidor långa förundersökningen visar på att offren nästan dagligen tvingats tigga på olika platser i Växjö, Lessebo, Virserum och Hultsfred. Flera tiggare ska ha misshandlats när de somnat eller fått ihop för lite pengar.

– Jag har tappat räkningen, så många gånger var det, säger en utsatt kvinna när hon i förhör får en fråga om hur många gånger hon har misshandlats.

Böter ska ha utdelats till de som lämnat sin plats och om de inte har fått ihop tillräckligt med pengar ska de heller inte ha fått någon mat. Maten de fick att äta var ofta slängd mat som de åtalade hade hittat i livsmedelsbutikernas containrar.

– De handlade mat till sig själva i affärerna. Det köptes aldrig till oss. Jag kräktes och fick diarréer, säger ett av offren.

Inga glasrutor i fönstren

I förundersökningen visas bilder på de utsattas förhållanden hemma i Bulgarien. Ett av offren bor i ett hus med ett fallfärdigt tak och utan glasrutor i fönstren. Jordgolvet har täckts över av mattor och behoven får göras utomhus i ett skjul. Det finns även bilder som visar att de åtalade och deras släktingar bor betydligt bättre.

– Vi kommer att visa under rättegången att gärningsmännen och deras närstående har enligt oss betydligt bättre boendeförhållande än vad målsägande har haft, säger Måns Biörklund.

(TT)

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?