Stjärncellisten Jakob Koranyi spelar med Gävle Symfoniorkester
Jakob Koranyi. Foto: Gävle Symfoniorkester


Jakob Koranyi har etablerat sig som en av Sveriges nya stora cellosolister. Han ger numera konserter över hela världen och har tilldelats en mängd priser och stipendier från internationella festivaler och stiftelser. Vid konserten på torsdag i Gävle Konserthus spelar han solostämman i Joseph Haydns första cellokonsert; ett tidigt verk från 1760-talet där den wienklassicistiska formen delvis ännu bär prägel av barockens tonspråk. 

Men i den kontrastrika, lekfulla finalen hör vi mycket av den wienklassicism som Joseph Haydn med tiden kom att personifiera: klarhet, dynamik och en aldrig sinande musikalisk uppfinningsrikedom. Konserten skrevs sannolikt för cellisten i den orkester Haydn ledde hos Furst Esterházy. Manuskriptet hade varit försvunnet i nästan 200 år när det 1961 återfanns av en tjeckisk musikforskare. Året efter fick det nypremiär – sedan experter från Haydn-institutet i Köln granskat det under lupp och slutligen säkerställt äktheten. Numera tillhör konserten standardrepertoaren för cellister.

Gävle Symfoniorkester anförs denna kväll av Jessica Cottis som numera far världen runt och dirigerar – när hon inte är på hemmaplan och leder Sydney-symfonikerna. Under studietiden vid anrika Royal Academy of Music, där hon hade berömda Sir Colin Davis som lärare, hann hon även med att grunda ett operakompani, Bloomsbury Opera. Jessica Cottis är en färgstark dirigent – inte minst eftersom hon har den säregna förmågan att uppleva musik som just färgupplevelser. Fenomenet kallas synestesi: ett neurologiskt tillstånd som innebär att flera sinnen sammankopplats.

Jessica Cottis. Foto: Kaupo Kikkas

På programmet står även Gustav Mahlers Blumine; ett doftrikt musikaliskt blomster – möjligen avsett att smickra, eller rentav förföra, en åtrådd kvinna... Blumine, som klingar lite Wagner-drömskt, komponerade Mahler ursprungligen som ett Andante till sin första symfoni – men efter kritik i samband med premiären förkastade han hela denna sats – som efter att 1966 ha återupptäckts av en Mahler-forskare numera oftast framförs som en separat komposition.

Britta Byström har komponerat för skilda konstellationer, men ofta har det blivit orkesterverk. Hennes klangbaserade musik är emellanåt lite karg och disharmonisk, däremellan flödande och utforskande. Britta Byströms musikaliska utflykter är som fjällvandringar: ibland kämpigt, stenigt och tungt – men så plötsligt solgläntor och paradiskänsla. Yankadi skrevs 2013 och uruppfördes av Uppsala kammarorkester. Året efter utkom hon med en cd, Invisible cities, som nominerades till en Grammis.

Jakob Koranyi. Foto: Anna-Lena Ahlström

Torsdag 19 oktober
Gävle Konserthus, Gevaliasalen 19.00

Gävle Symfoniorkester
Dirigent: Jessica Cottis
Jakob Koranyi, cello

Mahler Blumine
Byström Yankadi – concertogrosso för 6 soli + orkester
Haydn Cellokonsert nr 1

 

Fakta

Gävle Symfoniorkester

Sedan invigningen 1998 har Gävle Konserthus varit den naturliga arenan i Gävle för Musik, Mat och Möten. Konserter, kongresser, konferenser, event, middagar och föreställningar samsas med Gävles skönaste utsikt. I konserthuset har även Gävle Symfoniorkester, som firade 100 år 2012, sin hemmascen. Chefdirigent för orkestern är den karismatiske, i London boende, spanjoren Jaime Martín.