loading




I julens goda finns en del "gömt" socker. Foto: Susanna Almström
I julens goda finns en del "gömt" socker. Foto: Susanna Almström
Blogg

Sockersmart: Så kan du minska det tillsatta sockret i jul

Susanna Almström

Vi vill så klart inte förstöra julkänslan som börjar sprida sig runtom i Sverige, men när vi känner till var det tillsatta sockret finns är det lättare att välja hur mycket socker vi vill ha och var det söta ska komma ifrån. Dessutom finns det goda alternativ att varva med i jul.

Det är ju så härligt att ha en massa gemenskap och samhörighet att se fram emot i mörkret. Vi på sockersmart tokälskar ju dessutom
att mysa tillsammans – mer mys åt folket, som vi brukar säga. Dock tänker vi att det kan vara bra med lite kunskap i bagaget när vi väl står där inför frestelserna på diverse sammankomster under december månad, för att helt enkelt kunna tänka lite sockersmart och göra de kloka valen.

Sockerbitarna i bilderna visar mängden tillsatt socker i produkten. En riktlinje är WHOs uppsatta mål med max 4-6 sockerbitar per dag för barn, 7,5 för kvinnor och 10 för män.

Glöggmys

Att ta ett litet glas glögg någon gång nu och då fixar säkert våra kroppar, men det kan vara bra att tänka på mängden och hur ofta, samt på helheten. För tyvärr är det ju så att det som serveras till glöggen kanske inte heller alltid är det mest sockersmarta.

Hemgjord glögg är enkel att göra. Då är det lätt att minska sockermängden eller att välja att söta med honung istället.

Att glöggen innehåller socker är ingen överraskning, men julgröten behöver inget extra socker från början. Foto: Susanna Almström

Risgrynsgröt och skinksmörgås

I den färdiglagade risgrynsgröten finns oftast onödigt mycket tillsatt socker, men det finns fabrikat utan tillsatt socker. Läs på innehållsförteckningen. Faktiskt kan sockret man toppar med räcka. Finns det tid att göra hemmagjord gröt utan tillsatt socker så är det nog det bästa.

Det är också bra att ha koll på brödet du köper i jul. Kom ihåg att kika på sockerinnehållet; tyvärr innehåller många svenska brödsorter tillsatt vitt socker och vörtbrödet är inte bättre.

I butikens vörtbröd är det ofta extra tillsatt socker. Foto: Susanna Almström

Kanske har du ett lokalt bageri som inte tillsätter vitt socker i det traditionella vörtbrödet. Prova annars att baka själv, eller varför inte även servera
fröknäcke som är mums med skinka på!

Julbordet

Istället för den extrasötade rödkålen kan man bjuda på en hemgjord och superenkel rödkål á la julen. Även rödbetssalladen i butiken innehåller tillsatt socker, men jag har aldrig saknat socker i min hemmagjorda rödbetssallad (som för övrigt är löjligt enkel och snabb att göra). Jag förstår inte denna hysteri kring att tillsätta socker i stora delar av det vi köper i butik.

Extra sötad rödbetssallad. Foto: Susanna Almström

I den färdiga rödkålen och sillen finns ofta tillsatt socker. Foto: Susanna Almström

Hemgjord rödkål

Det här behövs

Färsk rödkål

Äpple

Smör att steka i

Olivolja

Äppelcidervinäger

Salt, peppar

Gör så här

Stek försiktigt finstrimlad rödkål (kan förvällas först om man vill ha den mjukare) och små äppelbitar i smör (eller annat valfritt fett). Salta, peppra
och ringla olivolja och pyttelite äppelcidervinäger över.

Toppa med granatäppelkärnor och valnötter. Servera ljummen i stekpannan. Så fantastiskt gott.

Hemgjord rödbetssallad

Det här behövs

Kokta rödbetor

Äpple

Creme fraiche

Majonnäs

Pyttelite fransk senap

Salt och peppar

Gör så här

Hacka rödbetor och äpple fint, ta mängd efter smak. Rör ihop såsen och blanda med salladen.

Fika

Vill du bjuda på något sockersmart till fikat finns dessa chokladbollar som är sötade med dadlar.

Sockersmarta chokladbollar till fikat. Bild: #sockersmart

Chokladbollar

Det här behövs till ca 40 bollar

100 g smör

12 dadlar, gärna färska, blötlägg annars för att få dem mjuka

3 msk rå kakao

2 tsk äkta vaniljpulver

2 msk starkt kaffe, eller mer efter smak

3 dl havregryn

Kokos att rulla i

Gör så här

Mixa havregrynen. Kärna ur dadlarna och dela i mindre bitar. Mixa ordentligt ihop med havregrynen så att det finfördelas och blir som en smet.

Lägg i en annan bunke och blanda i övriga ingredienser. Forma till små bollar (tänk sockersmart) och rulla i kokos. Förvara i frys eller kyl.

Susanna Almström. Foto: Privat

Susanna Almström är friskvårdskonsulent och hälsopedagog och har arbetat med ungas hälsa i över 20 år. Genom Hälsofrämjandet och Korpen Haninge jobbar hon för mer fysisk rörelse hos barn och unga, bättre skolmat och en förändrad inställning till socker. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa. Hennes mål är att informera och inspirera till att bli mer sockersmart, utan pekpinnar. Läs mer i Facebook-grupperna En sockersmart skola, Fredagsfys Sverige och Smoothiens dag 2/2 och på instagram: sockersmart och fredagsfyssverige.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading




I julens goda finns en del "gömt" socker. Foto: Susanna Almström
I julens goda finns en del "gömt" socker. Foto: Susanna Almström
Blogg

Sockersmart: Så kan du minska det tillsatta sockret i jul

Susanna Almström

Vi vill så klart inte förstöra julkänslan som börjar sprida sig runtom i Sverige, men när vi känner till var det tillsatta sockret finns är det lättare att välja hur mycket socker vi vill ha och var det söta ska komma ifrån. Dessutom finns det goda alternativ att varva med i jul.

Det är ju så härligt att ha en massa gemenskap och samhörighet att se fram emot i mörkret. Vi på sockersmart tokälskar ju dessutom
att mysa tillsammans – mer mys åt folket, som vi brukar säga. Dock tänker vi att det kan vara bra med lite kunskap i bagaget när vi väl står där inför frestelserna på diverse sammankomster under december månad, för att helt enkelt kunna tänka lite sockersmart och göra de kloka valen.

Sockerbitarna i bilderna visar mängden tillsatt socker i produkten. En riktlinje är WHOs uppsatta mål med max 4-6 sockerbitar per dag för barn, 7,5 för kvinnor och 10 för män.

Glöggmys

Att ta ett litet glas glögg någon gång nu och då fixar säkert våra kroppar, men det kan vara bra att tänka på mängden och hur ofta, samt på helheten. För tyvärr är det ju så att det som serveras till glöggen kanske inte heller alltid är det mest sockersmarta.

Hemgjord glögg är enkel att göra. Då är det lätt att minska sockermängden eller att välja att söta med honung istället.

Att glöggen innehåller socker är ingen överraskning, men julgröten behöver inget extra socker från början. Foto: Susanna Almström

Risgrynsgröt och skinksmörgås

I den färdiglagade risgrynsgröten finns oftast onödigt mycket tillsatt socker, men det finns fabrikat utan tillsatt socker. Läs på innehållsförteckningen. Faktiskt kan sockret man toppar med räcka. Finns det tid att göra hemmagjord gröt utan tillsatt socker så är det nog det bästa.

Det är också bra att ha koll på brödet du köper i jul. Kom ihåg att kika på sockerinnehållet; tyvärr innehåller många svenska brödsorter tillsatt vitt socker och vörtbrödet är inte bättre.

I butikens vörtbröd är det ofta extra tillsatt socker. Foto: Susanna Almström

Kanske har du ett lokalt bageri som inte tillsätter vitt socker i det traditionella vörtbrödet. Prova annars att baka själv, eller varför inte även servera
fröknäcke som är mums med skinka på!

Julbordet

Istället för den extrasötade rödkålen kan man bjuda på en hemgjord och superenkel rödkål á la julen. Även rödbetssalladen i butiken innehåller tillsatt socker, men jag har aldrig saknat socker i min hemmagjorda rödbetssallad (som för övrigt är löjligt enkel och snabb att göra). Jag förstår inte denna hysteri kring att tillsätta socker i stora delar av det vi köper i butik.

Extra sötad rödbetssallad. Foto: Susanna Almström

I den färdiga rödkålen och sillen finns ofta tillsatt socker. Foto: Susanna Almström

Hemgjord rödkål

Det här behövs

Färsk rödkål

Äpple

Smör att steka i

Olivolja

Äppelcidervinäger

Salt, peppar

Gör så här

Stek försiktigt finstrimlad rödkål (kan förvällas först om man vill ha den mjukare) och små äppelbitar i smör (eller annat valfritt fett). Salta, peppra
och ringla olivolja och pyttelite äppelcidervinäger över.

Toppa med granatäppelkärnor och valnötter. Servera ljummen i stekpannan. Så fantastiskt gott.

Hemgjord rödbetssallad

Det här behövs

Kokta rödbetor

Äpple

Creme fraiche

Majonnäs

Pyttelite fransk senap

Salt och peppar

Gör så här

Hacka rödbetor och äpple fint, ta mängd efter smak. Rör ihop såsen och blanda med salladen.

Fika

Vill du bjuda på något sockersmart till fikat finns dessa chokladbollar som är sötade med dadlar.

Sockersmarta chokladbollar till fikat. Bild: #sockersmart

Chokladbollar

Det här behövs till ca 40 bollar

100 g smör

12 dadlar, gärna färska, blötlägg annars för att få dem mjuka

3 msk rå kakao

2 tsk äkta vaniljpulver

2 msk starkt kaffe, eller mer efter smak

3 dl havregryn

Kokos att rulla i

Gör så här

Mixa havregrynen. Kärna ur dadlarna och dela i mindre bitar. Mixa ordentligt ihop med havregrynen så att det finfördelas och blir som en smet.

Lägg i en annan bunke och blanda i övriga ingredienser. Forma till små bollar (tänk sockersmart) och rulla i kokos. Förvara i frys eller kyl.

Susanna Almström. Foto: Privat

Susanna Almström är friskvårdskonsulent och hälsopedagog och har arbetat med ungas hälsa i över 20 år. Genom Hälsofrämjandet och Korpen Haninge jobbar hon för mer fysisk rörelse hos barn och unga, bättre skolmat och en förändrad inställning till socker. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa. Hennes mål är att informera och inspirera till att bli mer sockersmart, utan pekpinnar. Läs mer i Facebook-grupperna En sockersmart skola, Fredagsfys Sverige och Smoothiens dag 2/2 och på instagram: sockersmart och fredagsfyssverige.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024