Snart går vi in i hundens år enligt den kinesiska kalendern
I mitten av februari 2018 lämnar tuppen över till hunden
Den gyllene hunden bringar dig ett framgångsrikt år


Enligt den kinesiska kalendern lämnar vi tuppens år och går in i hundens år den 16 februari. Den kinesiska kalendern är indelad i tolv olika djurtecken, och varje år förknippas med ett av de fem elementen, jord, eld, trä, vatten och metall.

”Lojal, klok, känslig och modig” kännetecknar hundens år, vilket är det elfte av zodiakens tolv djur i den kinesiska kalendern. Den 16 februari lämnar tuppen över rodret till hunden vars egenskaper sägs prägla det kommande året. Övriga djur i den kinesiska zodiaken är: råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp och gris.

En gynnsam symbol

Det kinesiska ordet för hundskall är 汪汪 (wang wang). Det låter exakt likadant som 旺旺  (wang wang) som på kinesiska innehar betydelsen ”välmående”. Därför har många kineser förhoppningen att hundens år ska bli ett lyckosamt år. Om en hund besöker ett hus ser kineserna det som en lyckobringande symbol. 

Det finns inte så många goda berättelser med hundar i den kinesiska litteraturen. Men i tidiga målningar från Tangdynastin (618-907 e. Kr.) kan man se kvinnor avbildade tillsammans med hundar. I dikten ”Återvända till min gård” av Tao Yuanming (365-427 e.Kr.), en av Östra Jin och Liu Song-dynastiernas största poeter, ger diktaren en levande bild av ett fridfullt landsbygdsliv med följande rader (fritt översatt):

I dunklet framträder den avlägsna byn,

röken från skorstenarna svävar i luften.

På den tysta landsvägen skäller en herrelös hund.

Bland mullbärsträden hörs kråkorna kraxa och lärkorna drilla.

Hunden har starka band till människan

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och hunden har haft stor betydelse för människan sedan lång tid tillbaka. De kan vara till nytta på många områden till exempel som sällskap, till jakt, boskapsvallning, vakthund, dragdjur, ledarhund, sökhund och polishund.

Hunden försvarar och hjälper modigt människor i nöd. Det sägs att hundar förstår det mänskliga kynnet och de följer och lyder sin herre som de utvecklar mycket starka band till. Hunden ses som människans mest trogna, lojala och modiga vän.

Nedan följer några exempel på hundars trofasthet och mod

Hachiko

Hunden Hachiko satt varje dag i nio år framför stationen i Tokyo och väntade på att hans husse skulle komma tillbaka. Haichiko föddes den 10 november 1923 och dog den 8 mars 1934. Hans husse Ueno arbetade som professor vid Tokyo universitet och de var bästa vänner. Varje dag möttes de vid stationen Shibuya efter Uenos arbetsdag. Men en dag 1925 kom aldrig Ueno, han hade dött på universitetet av en plötslig hjärnblödning.  Haichiko som inte visste att han aldrig skulle komma tillbaka, fortsatte vänta på sin husse framför stationen varje dag i nio år. Hundens trofasthet berörde människorna i Japan och andra länder så djupt att de reste en bronsstaty över Hachiko framför stationen i Shibuya i april 1934. 

Angel

Hunden Angel var en kanadensisk familjehund som räddade 11-åriga Justin Forman, från en pumaattack. Justin lekte på familjens gård när en puma plötsligt dök upp. Angel, som var mycket mindre än puman, rusade fram mot puman för att avvärja attacken mot pojken. Justin kunde springa in till familjen i huset som ringde efter hjälp. Angel skadades lätt av pumans anfall men tillfrisknade snart. Efter sin modiga insats blev Angel ännu mer älskad och uppskattad av familjen.

Lyckönskningar inför hundens år

För kineserna är det en viktig tradition att skicka välgångsönskningar till släkt, vänner, affärskollegor och kunder inför det nya året. Kineserna uppskattar dessa lyckönskningar och vanligen svarar de genast med samma välgångshälsning. Nuförtiden är det vanligt att skicka dem via sociala medier.

Nedan följer några av de mest populära hälsningarna inför hundens år:

Bli framgångsrik i hundens år! (狗年旺旺 gǒu nián wàng wàng)

Hunden ger dig ett framgångsrikt år! (狗年興旺 gǒu nián xīng wàng)

Fred och god hälsa i hundens år! (狗年安康 gǒu nián ān kāng)

Hunden kommer och god tur anländer! (狗年到 好運來 gǒu nián dào, hǎo yùn lái)

Framgång i hundens år och lycka vid dörren! (狗來旺 福滿門 gǒu lái wàng, fú mǎn mén)