Schampo-ingredienserna du vill undvika

Visst ser det läckert ut, men vad kostar det? Foto: Olga Zaretskaya/thinkstockphotos.com


Många av de vanliga ingredienserna i våra hårvårdsprodukter är skadliga för hår och hårbotten. Vissa orsakar irritation och håravfall, medan andra kan leda till cancer. Hårtransplantationskirurgen lär dig vad du ska undvika, och varför.

De flesta av oss har ett favoritschampo. Vi har letat, och hittat ett som luktar rätt och gör håret mjukt, tjockt, får det att hålla ihop, glänser och så vidare. Men, kanske vet vi inte riktigt vad som finns i den utvalda hårprodukten. Att läsa innehållsförteckningen på en schampoflaska kan vara som att läsa ett annat språk.

Till exempel finns i många schampon kemikalien dimethicone, som gör håret blankt och lätt att kamma. Men i Kanada klassificeras den som ett möjligt toxin som bör undersökas vidare. Så hur kan vi veta att det är säkert?

Dessutom diskuteras säkerheten hos natriumlaurylsulfat (SLS) och natriumlauretsulfat (SLES).

Jag bad om den certifierade hårtransplantationskirurgen Robert Dorins uppfattning när det gäller vilka schampoingredienser vi bör undvika och varför. Det här är hans svar.

Ammoniumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat. Dessa är hårda detergenter, undvik dem.

Natriumlaurylsulfat. Natriumlaurylsulfat (SLS) är en annan hård detergent. Det är det som ger löddret som vi ofta ser i reklamen. Men ämnet förstör håret i det långa loppet. Det minskar de essentiella oljorna som håret behöver för att hålla sig friskt, bryter ner protein och hindrar en hälsosam hårväxt. Den rengörande kraften hos produkter med SLS tar helt enkelt bort för mycket hos håret.

Natriumklorid. Salt, eller natriumklord, används för att göra schampo och balsam innehållande SLS tjockare. Men det kan också torka ut och få hårbotten att klia. Det kan även orsaka håravfall. Det motverkar keratinbehandlingar och bör undvikas av de som gör en sådan.

Polyetylenglykol. Kallas också PEG eller polyetylen eller polyoxyetylen. Det fungerar som förtjockningsmedel, men tar bort den naturliga fukten från hår och hud.

Dietanolamin (DEA) och trietanolamin (TEA). Dessa ämnen kan orsaka irritation i hårbotten och svåra allergiska reaktioner. De förstör också alla bra saker i håret (till exempel keratinet) så att håret blir torrt, skört och livlöst.

Parabener. Parabener som metylparaben och propylparaben är kända för sin giftighet, men används för att förlänga hållbarheten på hårvårdsprodukten. De inte bara irriterar huden och hårbotten utan kan också påverka hormonbalansen, vilket kan ge håravfall.

Formaldehyd. Långvarig användning av formaledyd, som finns i en del schampon, kan ge en del håravfall.

Alkohol. Nästan alla hårprodukter innehåller alkohol i någon form. I höga koncentrationer torkar det ut håret, så undvik produkten om alkohol står bland de fyra första ingredienserna i innehållsförteckningen.

Syntetisk doft eller parfym. Det här kan vara en komplex blandning av ett dussintal kemikalier. Många syntetiska dofter kan ge irritation i hårbotten.

Syntetiska färgämnen. Artificiella färger används ofta i hårvårdsprodukter av estetiska skäl. Färgpigmenten kan ge ökad hudkänslighet och irritera hårbotten.

Propylenglykol. Det här är samma sak som vi häller i bilen för att förhindra frysning och det har samma funktion i produkterna; förhindra frysning under transport och förvaring. Det kan irritera huden och ge allergiska reaktioner.

Lanolin, petroleum och mineralolja. Dessa ingredienser tillsätts ofta i pomador och hårkrämer, men fungerar inte bra som fuktgivare. De tynger ner håret och förhindrar att de naturliga oljorna som hårbotten producerar kan tas upp av hårstrået.

Dimethicone. Detta är en syntetisk polymer, en form av silikon. Den brukar användas för att kapsla in fukt i hud och hår och ska ha en mjukgörande effekt på ytan. Men den kan ge irritation och hudproblem. Dimethicone täpper till porerna så att hud och hårbotten inte andas normalt. Resultatet kan också bli håravfall. Det är ännu inte utrett om den är cancerogen så säkrast är att hitta produkter utan ämnet.

Foto: Will Li/Unsplash

Debatten om natriumsulfat

SLS är en tensid, ett emulgeringsmedel och en stark detergent som tillsätts tusentals rengöringsmedel, kosmetiska produkter och toalettartiklar (schampo, hårfärgningsmedel, smink, tandkräm, munskölj, handtvål och tvättmedel).

SLS kommer från kokosnötter, men under framställningen genomgår den ”etoxylering” som ger en oönskad biprodukt: 1,4-dioxan. Den är misstänkt cancerogen.

Samma gäller för SLES, som också innehåller 1,4-dioxan. Dessutom innehåller den etylenoxid, som också är en orenhet som är möjligt cancerogen.

Det finns tusentals hår- och hudvårdsprodukter som innehåller dessa biprodukter, men det är den regelbundna användningen och hur den kommer in i våra kroppar, som ger den möjliga risken.

Eftersom SLS och SLES är tillräckligt små i storlek för att ta sig igenom huden och hårbotten, så ger de de dåliga biprodukterna en väg in i kroppen. Det finns andra rengöringsämnen som innehåller små mängder av de dåliga biprodukterna, men eftersom dessa molekyler är större tar de sig inte igenom huden.

Men, både SLS och SLES är i sig starka detergenter och irriterar eftersom de tar sig in genom hud och hårbotten.

Forskningsstudier

Det finns tillräckligt med bevis för att åtminstone klassificera dessa ämnen som milt irriterande och starka detergenter med en molekylstorlek som är liten nog för att ta sig in i kroppen.

Jag väljer själv att undvika dessa ämnen. Men jag är ingen olycksprofet och kan tänka mig att använda produkter som innehåller spårmängder av de här dåliga biprodukterna (som det finns av i alla industrier) men som inte kommer in i kroppen.

Robert Dorin har över 10 års erfarenhet av att hjälpa New York-bor att återställa och förbättra sin hårväxt. Se www.truedorin.com

4 sätt att skydda håret

1. Leta efter schampon som inte innehåller ammoniumlaurylsulfat, SLS eller SLES.

2. Leta efter schampon som använder mildare rengöring, som natriumlaurylsulfoaccetate och natriumlaurylsulfosuccinate. Dessa schampon kanske inte löddrar lika mycket som schampon med SLS och SLES, men de kan rengöra håret och hårbotten effektivt och utan att ta bort för mycket av det håret behöver.

3. Leta efter ett balsam som inte innehåller dimethicone.

4. Ett av de bästa alternativen är att hitta ett balsam med 18-metyleicosanoic acid (18-MEA). Det är en av de naturligt förekommande lipiderna hos håret. Det fungerar som ett naturligt skydd som hjälper till att balansera fukten i håret och bibehålla den naturliga lystern.

Lista på ingredienser att undvika

Listan är sammanställd av Robert Dorin och lämplig att skriva ut och lägga i plånboken.

Alkohol, som en av de fyra första i innehållsförteckningen

Ammonium lauryl sulfate

Diethanolamine (DEA) 

Dimethicone 

Formaldehyd

Lanolin

Mineralolja

Natriumklorid

Natriumlauretsulfat

Natriumlaurylsulfat (SLS)

Parabener (till exempel methylparaben, propylparaben)

Petroleum

Polyethelyne glycol (även kallad PEG/polyetylen eller polyoxyetylen) 

Propylene glycol

Syntetiska färgämnen

Syntetiska doftämnen eller parfym

Triethanolamine (TEA)

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.