Så får du mest ut av besöket på Louvren
Louvren i Paris tar dig med på en tidsresa bak i historien. Foto: Musée du Louvre/Olivier Ouadah, 2012


Ett medeltida fort som blev ett kungligt palats som blev ett museum – Louvren tar dig med på en kulturell resa genom historien, och här finns runt 38 000 konstverk att se.

Det är inte det lättaste att navigera i denna oöverträffade konstsamling. För att undvika onödiga promenader genom de stora salarna är det en bra idé att planera en rutt innan man påbörjar sin rundtur. Är du den spontana typen kan du ta det med ro och slopa kartan, i denna ålder av tidseffektivitet och fullspäckade scheman.

En plan

Kartan över Louvren ser ut som ett invecklat brädspel. Det finns tre flyglar – Sully, Richelieu och Denon – som alla är sammankopplade genom den pyramidformade receptionen på plan 2. Åker du upp till plan 1 hittar du spanska och italienska mästerverk, och sedan en bländande samling konstföremål.

Ett alternativ är att planera din rutt kring specifika verk som du vill se. Du kan absorbera atmosfären bland skulpturer som den 4500-åriga egyptiska ”sittande skribenten”, de bevingade tjurarna med människohuvuden som karvats ut ur ett stenblock i Mesopotamien, eller den mystiska Venus de Milo. I flygeln Richelieus på plan 1 kan man gå omkring i den berömda dekorativa konstsamlingen till de lyxiga Napoleon III-lägenheterna. Lägg märke till byggnadens utveckling och design på plan 1 i Pavillon de l’Horloge (Klockpaviljongen).

Louvren byggdes under franska kung Philippe Auguste 1190 som skydd mot anglo-normanska invaderade. Rekonstruktionen ovan visar kontrasten mellan originalbyggnad och dagens planlösning. Åren som följde utvecklades det från ett fort till ett kungligt palats, sedan till ett museum. Foto Musée du Louvre/Aristeas, 2016

”Mona-Lisa” finns på plan 1. Det är ett skådespel i sig att se alla besökare som tar selfies vid målningen. Om du lyckas tränga dig fram i folksamlingen kanske du bestämmer dig för att hennes svaga leende får oproportionerlig uppmärksamhet sett till hur mästerligt verket är. Inte så långt där ifrån finns en annan målning av Leonardi Da Vinci, ”Jungfrun och barnet med Saint Anne”, som är lika poetisk och överjordisk som ”Mona-Lisa”, men utan folkmassan.

Ett annat alternativ är att prioritera de kulturer och samlingar du verkligen vill sina se under din vistelse, eftersom det är omöjligt att hinna med allt på en dag. En enorm samling med europeisk dekorativ konst, från medeltiden fram till slutet av andra franska kejsardömet, med allt från målat glas till guldsmide och keramik. Antikviteter från forna civilisationer finns utspridda på alla plan i alla flyglar: den egyptiska samlingen, som ger insikter i de forna egyptiernas liv, breder ut sig på tre plan i Sully-flygeln; samlingen från Främre Orienten, med artefakter från Nordafrika till Indusfloden hittar du i Richelieu och Sully; och den grekiska, etruskiska och romerska samlingarna som visar arkeologiska fynd, såsom konstverk, kan hittas i Devon- och Sully-flygeln.

Köpa biljetter

De bästa är om man föreställer biljetterna. Standardpriset för entrébiljetten till Louvren är 15 euro (ca 145 kr). Bor du på hotell kan du vanligen köpa biljetter där. Alternativt kan du köpa biljetter innan du går in på museet i en tobaksaffär nära tunnelbanan. För att komma dit, hoppa av vid Carrousel och gå över gatan till ett shoppingcenter med en röd skylt som det står ”99 Le Carrousel du Louvre” på. Åk ned för rulltrapporna och sväng höger. Tobaksaffären ligger på höger sida.

Om du avser att besöka flera ställen i Paris kan du skaffa Paris Museum Pass som ger inträde till över 50 platser i och runt staden, inräknat Louvren. Man kan även beställa biljetter i förväg på nätet, men för att undvika besvikelser bör du se efter så att inga mål har stängt för dagen. Ett tvådagarspass kostar 48 euro (ca 460 kr), fyradagarspass 62 euro (ca 590 kr) och sexdagarspass 74 euro (ca 705 kr). Passet är gratis för barn under 18 och eu-medborgare i åldern 18-25.

Slipp köerna

Runt 7,4 miljoner personer besökte Louvren 2016, och 70 procent var utländska turister. Många går in via den ikoniska glaspyramiden. Det finns ytterligare tre ingångar, vilka ibland är lugnare. Dessa finns i shoppingcentret Carrousel du Louvre, Passage Richelieu och Porte des Lions.

Första söndagen varje månad mellan oktober och mars har de permanenta utställningarna i Louvren gratis inträde. Köerna kan vara mycket längre än vanligt dessa dagar, så välj en annan dag om du vill undvika att stå och köa.

Louvren är öppen varje dag utom tisdagar 9-18. Onsdagar och fredagar är museet öppet längre. Stängt 25 december 2017.

Eventuella åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.