S vill strama åt arbetskraftsinvandringen
Foto: Thierry Monasse/AFP/Getty Images)


Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ändra på reglerna vad gäller arbetskraftsinvandring för lågutbildade till Sverige och vill i stället strama åt den.

– Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter, säger hon till SvD.

Finansministern presenterar i dag en budget där man bland annat vill stärka polisen och betala av kommunens skulder för mottagning av ensamkommande. I en intervju med SvD säger hon att hon också vill strama åt arbetskraftsinvandringen.

– Inom områden där Sverige behöver kompetens, läkare till exempel eller dataingenjörer, där ska det finns goda möjligheter att arbetskraftsinvandra. Däremot har jag svårt att se att vi ska ha OECD:s generösaste regler för outbildad arbetskraft, säger hon.

Enligt Migrationsverket beviljades cirka 15 000 personer förra året utanför EU arbetstillstånd i Sverige. Cirka en tredjedel har fått enkla arbeten med kort utbildning eller introduktion.

Magdalena Anderssons utspel om reglerad arbetskraftsinvandring för lågutbildade har fått mycket kritik. Annie Lööf skriver på Facebook att Socialdemokraterna ”förmedlar budskapet att arbetskraftsinvandrare tar svenskars jobb” och att de borde skämmas.

Även Stefan Löfven fick i veckan kritik av Carl Bildt (M) och Jonas Sjöstedt (V) för ett uttalande som han gjorde i Sveriges Radios Ekot angående arbetskraftsinvandringen:

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.”

Carl Bildt skrev på Twitter att Socialdemokraterna nu har anammat Sverigedemokraternas politik men att det är ”ingen bra strategi på sikt”.

Carl Bildt (M) kritiserar Magdalena Anderssons förslag om att strama åt arbetskraftsinvandringen för lågutbildade. Han menar att det är kopiera Sverigedemokraternas politik och "ingen bra strategi på sikt". Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images