Politiker i Almedalen står upp mot organskörd i Kina
Iscensättning av organstölder i Kina. Eventet arrangerades av Svenska föreningen för Falun Dafa 2016. Foto: Susanne W Lamm


Två riksdagspolitiker gav spontana tal under Svenska Föreningen för Falun Dafas talartid vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. De berättade om sitt engagemang för att få ett slut på organskörden från samvetsfångar i Kina och hur viktigt det är att allmänheten informerar sig i frågan.

På torget i Visby berättade flera utövare av qigong- och meditationsmetoden falungong om sina erfarenheter av förföljelsen av falungong. Temat var "Varför förföljs falungong fortfarande efter 18 år?"

Två engagerade riksdagspolitiker kom till platsen för att spontant tala till förbipasserande.

Få känner till organskörden

Hans Rothenberg (M) och Niclas Malmberg (Mp) arbetar tillsammans med riksdagsledamöter från flera andra partier för att få en svensk lag som förbjuder att man reser till Kina och köper ett organ från en okänd människa.

Det går knappt att förstå att det här fruktansvärda kan pågå i Kina. Skaffa er information!

Niclas Malmberg, Riksdagsledamot

Den statligt organiserade organhandeln är enligt flera rapporter utbredd i Kina och har pågått sedan år 2000, men Malmberg tror att få känner till vad som händer i Kina.

– Det är faktiskt yrkesmördare som är aktiva i ett kapitalistiskt system, säger han.

Han förklarar att Kina ses som en kommunistisk diktatur, med den kommunistiska diktaturens baksidor men med ett välordnat kapitalistiskt system som går ut på att tjäna pengar på att sälja människors organ.

Riksdagsledamoten Niclas Malmberg talar i Visby den 4 juli 2017. Foto: Werner Kleinert

De som drabbas är samvetsfångar, där de flesta är utövare av falungong, men också uigurer, tibetaner och så kallade huskristna.

"Informera er"

Malmberg säger att vi behöver fråga oss hur vi kan agera för att få ett stopp på detta. 

– En sak är naturligtvis att i alla offentliga sammanhang där man har en dialog med Kina påtala att man inte tolererar det här.

Många olika människor besöker Almedalsveckan och bland de som passerar på torget i Visby under talartiden finns egenföretagare, mediefolk, politiker och privatpersoner. Till dem som kanske är rädda för att ta upp frågan om mänskliga rättigheter med Kina säger Malmberg:

– Det går knappt att förstå att det här fruktansvärda kan pågå i Kina. Skaffa er information; se de filmer som har tagits fram, läs de böcker som har skrivits om det och ta del av bevismaterialet.

Skräckfilmsscenario

Rothenberg tror också att de flesta inte känner till organskörden i Kina och uppmanar alla att informera sig. Själv har han engagerat sig för mänskliga rättigheter i Kina i mer än tio år. Men varför just Kina?

– Därför att Kina är världens största diktatur någonsin. Man förtrycker sin egen befolkning, man kallar det ömsom kulturrevolution, ömsom marknadsliberalisering, men i grunden finns det ett kommunistiskt förtryck som ligger där och puttrar.

Han vill se ett humant Kina igen. Men organskörden på levande människor skulle passa utmärkt som ett skräckfilmsmanus, säger han.

– Då har man här det mest optimala scenariot, och det mest otänkbara. Men det är verklighet tyvärr. 

Hans Rothenberg, riksdagspolitiker, talar om organskörden i samband med att utövare av Falun Gong berättar om Falun Gong och förföljelsen. Donners Plats i Visby, 4 juli 2017. Foto: Werner Kleinert

Skrämde kinesiska ambassaden

För att få en politisk majoritet i riksdagen har Rothenberg och Malmberg, och fler med dem, arrangerat ett antal seminarier för att informera om vad som sker i Kina. Men de har fått märka av kommunistpartiets metoder. Efter det senaste seminariet blev de arrangerande politikerna kontaktade av kinesiska ambassaden i Stockholm.

– Det är uppenbart så att den kinesiska regimen, de är rädda för att vi väcker frågan. De skickade ett fruktansvärt arrogant mail till oss, säger Malmberg.

Han tror att de förstår att när de svenska politikerna når ut med informationen och börjar agera så kan den kinesiska regimen inte fortsätta med organskörden.