Pojke köpte konst för två dollar – sedan fick han veta värdet
”Jag tror att jag kommer att bli rik”


Om du har öga för undervärderade skatter kan du ofta göra värdefulla fynd vid utförsäljningar eller auktioner. Det händer att den som har rätt känsla för det lyckas få dubbelt ut av investeringen. Här är det en pojke som lyckas bättre än han kan föreställa sig.

Det tar år att utveckla ett riktigt kännar-öga. Förmågan att kunna köpa billigt och sälja dyrt är en förmåga som tar en livstid att fullända. Men då och då dyker det upp ett underbarn. Kalla det tur eller medfödd förmåga. Men den här tursamme killen lyssnade på sitt sjätte sinne.

Det var vid en auktion i New Jersey som pojken, som är anonym, gjorde århundradets fynd. Han fick syn på en målning och köpte den för två dollar.

Bild: Antiques Roadshow PBS/Skärmdump

Pojken medger att det var svårt att se målningen ordentligt eftersom den var skyddad av ett UV-glas, mot solljus. 

”Det var så varmt där, pappa ville inte stanna för att få den, men det ville jag så vi väntade en timme eller så. Vi fick den för två dollar”, säger pojken i Antiques Roadshow

Han jäser av stolthet när han svarar på frågorna från konstkännaren David Weiss i programmet. Och han i sin tur är imponerad av den unge samlarens öga och uppriktighet.

”Gillar du att köpa och sälja saker?”, frågar Weiss.

”Absolut!”, svarar pojken.

Konstkännaren börjar undersöka tavlan och det visar sig att den gjordes av en framstående holländsk målare som föddes 1844.

Bild: Antiques Roadshow PBS/Skärmdump

Konstnären hette Albert Neuhuys. Målningen är precis hans stil och signaturen i nedre högra hörnet är utan tvivel äkta.

”Jag tror att din akvarellmålning gjordes under sista fjärdedelen av 1800-talet”, säger Weiss.

Han förklarar sedan att tavlan är typisk för den perioden – en mor och ett barn i inomhusmiljö som visar vardagen.

”Du gav två dollar”, säger Weiss och vänder sig mot pojken. ”Vad tror du att den är värd idag?”

Pojken gissade att målningen kunde vara värd omkring 150 dollar på en auktion. Han hade helt fel.

Bild: Antiques Roadshow PBS/Skärmdump

”Jag tror att den är värd 150 dollar. Jag tror att den är värd mer än 150 dollar”, säger konstkännaren och bygger upp för sin uppskattning.

”Idag, om din Albert Neuhuys akvarell ropades ut på auktion så skulle den antagligen gå för mellan 1 000 och 1500 dollar.”

Pojkens ögon hoppar nästan ur hålorna och han tappar hakan. Han räknar ut att han antagligen har gjort en vinst på 1498 dollar.

”Jag tror att jag kommer att bli rik”, säger pojken om sin möjliga karriär som konsthandlare.

Med bara den här enda målningen blir han kanske inte rik, men om han kan fortsätta att göra sådana här fynd så har han antagligen rätt!