Nu utreds tragedin i Sävsjö – mamman frös ihjäl och dottern fick amputera fötterna


En kvinna frös ihjäl och hennes dotter fick amputera båda fötterna efter att hon och hennes två barn i vintras varit ute skogen i iskallt väder, skriver Aftonbladet.

Den var den 28 februari som tragedin inträffade. Mamman och hennes dotter, 8 år, och son i nioårsåldern, hittades svårt nedkylda i ett skogsparti i Sävsjö i Jönköpings län efter att de hade anmälts som försvunna från ett asylboende.

Tidningen skriver att utredningen pågår av polisens agerande i samband med händelsen.

Enligt Aftonbladet var familjen mycket dåligt klädda samtidigt som det var tio grader kallt vid händelsen. De hade inte ens skor på fötterna, har polisen uppgett.

Man satte in ett stort sökpådrag och man hittade sonen samma eftermiddag. Dottern och kvinnan hittade senare sent på natten. Mamman dog senare på sjukhus. Dottern hade så svåra köldskador att man var tvungen att amputera båda fötterna, uppger åklagare Marianne Nordström, till tidningen. Sonen har dock klarat sig och har nu återhämtat sig.

Man vet inte riktigt varför de gick ut i skogen. Dagen innan händelsen hade hon dock haft ett möte med Migrationsverket. Men man ska inte ha fattat något beslut som har haft att göra med familjens asylansökan.

– Såvitt jag vet har pojken återhämtat sig medan flickan har fått amputera fötterna. Det är allt jag vet om deras situation, säger Nordström till Aftonbladet.

Det var tänkt att en helikopter från Göteborg skulle hjälpa till i sökandet. Men det dåliga vädret gjorde att man tvingades att vända efter bara tio till femton minuter i luften.

Man hittade kvinnan och dottern ungefär 250 meter där ett vittne att observerat dem. Men trots detta tog det tolv timmar innan man kunde lokalisera dem.

Polisen har fått hård kritik för sökinsatsen. Marianne Nordströms förundersökning syftar till att utreda ifall man begick tjänstefel under letandet. I augusti ska utredningen vara klar.

– Det är en hel del åtgärder som har vidtagits för att kontrollera skeendet. Men det är en hel del arbete som återstår. Materialet som vi har att gå igenom är omfattande eftersom det kommer in mycket radiotrafik i samband med sådana här händelser, säger hon.

Mamman och dottern vistades utomhus i över tolv timmar i Sävsjö. Man inledde därefter en intern utredning för att se vad som gick fel.

Susanne Axelsson, chef på regionsledningscentralen, sade i början av mars till tidningen, att händelsen ”är ett misslyckande för alla inblandade” och det ”är en oerhört tragisk händelse”. Hon förklarade dock att det inte fanns något som tydde på att något fel hade begåtts i samband med sökandet efter den försvunna familjen.

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen