Novus: 60 procent vill ha ett förbud mot böneutrop


Cirka 60 procent av svenska väljarna vill se ett förbud mot böneutrop. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT.

Böneutrop har väckt stor debatt i medier och på sociala medier.

Det var den 8 maj som Polismyndigheten beslöt att tillåta böneutrop från moskén i Araby i Växjö på fredagar i samband med bönen.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har sagt att de är emot böneutropen.

– Regelbundna och institutionaliserade böneutrop hör inte hemma i Sverige. Det tränger in i människors hem och går inte att undkomma. Dessutom riskerar utropen att underlätta för de som vill skapa parallellsamhällen, säger Ebba Busch Thor i SVT:s program, ”Tal till nationen”.

Cirka 60 procent tycker alltså att böneutrop bör förbjudas. 28 procent är emot ett förbud. Bland SD-sympatisörer i undersökningen vill 96 procent se ett förbud. Bland Alliansens väljare vill cirka 60 procent se ett förbud. Lika många bland de rödgröna väljarna är emot ett förbud.

I undersökningen, som genomfördes av Novus på uppdrag av SVT, intervjuades 1012 personer i åldern 18-79 år mellan 7 och 13 juni 2018. Frågan som ställdes var: Tycker du att böneutrop i Sverige bör förbjudas eller tycker du inte det?

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen