Norrlandsoperan säljer hundratals scenkostymer
Susanna Levonen som Marie Curie. I bakgrunden NorrlandsOperans kör. Foto: Malin Arnesson


Tisdag 12 december kl 17.30 öppnas en second hand-shop i Norrlandsoperans foajé. Då säljs hundratals scenkostymer från operor som Faust, La Boheme och Elektra ut och alla intäkter går oavkortat till Musikhjälpens insamling.

Faust spelades på Norrlandsoperan under oktober och var en av de största operaproduktionerna någonsin i Umeå. Över 150 scenkostymer skapades i Norrlandsoperans kostymateljé och intresset för dem var väldigt stort, flera av dem visades upp under Umeå Fashion Week tidigare under hösten. Till kostymerna skapades bland annat ett unikt tyg med mönster från gamla böcker, skapat för Faust av kostymdesignern Marcus Olson. Och nu säljs alltså nästan alla scenkostymer från Faust ut av Norrlandsoperan. Kostymateljén har dessutom öppnat förråden och plockat fram kostymer från tidigare operaföreställningar som också kommer att finnas till försäljning. Det blir bland annat klänningar av den kända designern Behnaz Aram som skapade kostymerna till La Boheme 2013 men också från bland annat Blanche och Marie, Snödrottningen, Wozzeck och Elektra.

– Det här är ett roligt och nytt sätt för oss att fördjupa kontakten med vår publik, säger marknads- och kommunikationschef Petra Kangas. Den second hand-försäljning vi gjorde efter operan Staden Mahagonnys uppgång och fall hösten 2016 fick vi väldigt fin respons på. Då ringlade köerna utanför operan innan vi öppnade och i princip allt var sålt inom en timme.

Norrlandsoperans kör och barnkör. Hundratals scenkostymer från bland annat Faust säljs på Norrlandsoperans second hand. Foto: Micke Sandström

Priserna på kläderna ligger i ett brett spann mellan 50 och 800 kronor. Köparen garanteras unika plagg som har burits på scen och är skräddarsydda av kostymmästare och skräddare på Norrlandsoperan. Det kommer även att finnas rekvisita från Faust till salu.

– Vi låter kostymerna få ett nytt liv utanför operahuset och gör mer plats i våra förråd, och så gör vi förstås en god sak genom att bidra till Musikhjälpens insamling, säger Maria Öhgren-Hedberg som var produktionsansvarig kostymmästare under Faust.

Alla intäkter under Norrlandsoperan Second Hand går oavkortat till Musikhjälpens insamling ”Barn är inte till salu”. Betalning sker via Swish till Norrlandsoperans insamling till Musikhjälpen. Det finns inget öppet köp eller returrätt på det som säljs.

Tid: 12 december kl 17.30-20.00

Plats: Norrlandsoperans foajé

Gratis inträde