loading






Pizza Unesco på Giro Pizzeria. Foto: Julia Viklund
Pizza Unesco på Giro Pizzeria. Foto: Julia Viklund
Kultur

Napolitansk pizza blir kulturarv

Epoch Times

Nu står det klart: konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv. Förra veckan samlades Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv och i torsdags togs beslutet. 

Pizzan som hantverk föddes i Neapel i början av 1800-talet. Enligt historien bakades en speciell pizza för att hedra dåvarande Drottning Margherita di Savoia. Den speciella pizzan toppades med, just det; tomat, mozzarella och basilika - traditionella smaker för den napolitanska Margheritan. Att pizza idag associeras till skräpmat är en av anledningarna till att kampanjen "Pizza Unesco" velat skydda och bevara hantverket.

– Pizza är en av världens mest kända maträtter och konsten att göra pizza tillhör därför inte bara italienare utan hela världens medborgare, säger Amilcare Astone, vd för Giro Pizzeria i Stockholm, som samlade in totalt 1200 namnunderskrifter i kampanjen.

Totalt har omkring 2 miljoner namnunderskrifter i 90 länder samlats in.

– Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger italiens före detta miljö- och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen.

– Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden, säger Amilcare Astone.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

1. Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst
2. Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna
3. Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja
4. Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader
5. Pizzan ska vara rund, diameter 35 cm, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 mm

Listan över immateriella kulturarv innehåller nu över 350 traditioner och konstformer. Här finns bland annat den spanska flamencon och indonesiska batiktyger – nu i stolt sällskap av den napolitanska pizzan och den saudiarabiska konstformen al-Qatt al-Asin, som traditionellt utövas av kvinnor.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading






Pizza Unesco på Giro Pizzeria. Foto: Julia Viklund
Pizza Unesco på Giro Pizzeria. Foto: Julia Viklund
Kultur

Napolitansk pizza blir kulturarv

Epoch Times

Nu står det klart: konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv. Förra veckan samlades Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv och i torsdags togs beslutet. 

Pizzan som hantverk föddes i Neapel i början av 1800-talet. Enligt historien bakades en speciell pizza för att hedra dåvarande Drottning Margherita di Savoia. Den speciella pizzan toppades med, just det; tomat, mozzarella och basilika - traditionella smaker för den napolitanska Margheritan. Att pizza idag associeras till skräpmat är en av anledningarna till att kampanjen "Pizza Unesco" velat skydda och bevara hantverket.

– Pizza är en av världens mest kända maträtter och konsten att göra pizza tillhör därför inte bara italienare utan hela världens medborgare, säger Amilcare Astone, vd för Giro Pizzeria i Stockholm, som samlade in totalt 1200 namnunderskrifter i kampanjen.

Totalt har omkring 2 miljoner namnunderskrifter i 90 länder samlats in.

– Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger italiens före detta miljö- och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen.

– Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden, säger Amilcare Astone.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

1. Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst
2. Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna
3. Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja
4. Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader
5. Pizzan ska vara rund, diameter 35 cm, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 mm

Listan över immateriella kulturarv innehåller nu över 350 traditioner och konstformer. Här finns bland annat den spanska flamencon och indonesiska batiktyger – nu i stolt sällskap av den napolitanska pizzan och den saudiarabiska konstformen al-Qatt al-Asin, som traditionellt utövas av kvinnor.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024