Moralkakor: ”Lilla moster Lappabyx” och recept på hemgjord lingonglögg
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Har man lingon i frysen så är det enkelt att göra en god lingonglögg. Foto: Eva Sagerfors


Från Elsa Beskows berättelse lär vi hur skönheten kommer inifrån, och vad passar bättre nu än att dricka hemgjord glögg till den.

Att själv göra glögg är lätt och kräver inte många ingredienser. En fördel är att man kan styra sockermängden som man vill. Det här receptet på lingonglögg ger en syrlig och smakrik glögg.

Sitt gärna ner med en kopp och läs en god berättelse tillsammans. Elsa Beskows (1874-1953) sagor är fortfarande populära. De sedelärande sagorna är ett bra sätt för barn att lära sig en god moral och ett gott uppförande.

Det är lätt att fästa sig vid det yttre och kanske ibland bekvämt att inte möta det inre.

Med det gamla ordspråket ”Man ska inte döma hunden efter håren” menas att vi inte ska döma andra efter deras yttre. Trots att vi får höra både det och att det är det inre som räknas, inte det yttre, så kan det göra gott med en påminnelse om detta. Det är lätt att fästa sig vid det yttre och kanske ibland bekvämt att inte möta det inre.

Elsa Beskows saga ”Lilla moster Lappabyx” är en av de mindre kända och finns i sagosamlingarna ”Elsa Beskows sagor. Ett urval” och ”Muntergök”. Den senare gavs ut 1919, alltså för nära 100 år sedan. I den illustrerar hon just det här på ett trevligt sätt och det är en saga väl värd att minnas och att berätta vidare.

I den här berättelsen blir vi också uppmärksamma på hur tydligt det kan märkas när man inte har goda avsikter. Sagan visar också exempel på gott uppförande och respekt mot äldre. 

Elsa Beskow, 1901. Bild: Svenskt Porträttgalleri

Här följer sagan återberättad i korthet. Receptet kommer efter sagan.

Lilla moster Lappabyx

Det här utspelade sig i en liten by förr i tiden. En flicka som hette Tinka var dotter till en skräddare. Hon var klok och god, men hon var inte vacker.

Hon hjälpte sin pappa och var mycket flitig och noggrann. Det gick så bra för affärerna att det blev pengar över. När hennes far dog var hon inte gift, men hon hade ett eget hus och pengar så att hon inte behövde sörja för sin inkomst.

En god vän kom på besök och sa att nu borde hon vara lycklig som inte behöva slipa och släpa, utan bara kan sitta med armarna i kors och ha det bra. Men Tinka var inte lycklig, hon längtade efter barn att ta hand om.

Om någon förstår barnens bekymmer och kan hjälpa dem i svårigheter så kommer de att hålla av den människan.

Vännen föreslog att hon skulle gifta sig, men det ville inte Tinka. Hon tittade på barnen utanför och sörjde att hon var så ful att barnen inte kunde med henne. Hennes vän uppmuntrade henne och sade att det inte är så svårt; om någon förstår barnens bekymmer och kan hjälpa dem i svårigheter så kommer de att hålla av den människan.

Tinka tog mod till sig och gick ut. I trappen mötte hon en gråtande pojke som slagit hål på byxorna. Tinka sken upp och lovade att laga byxorna så att det inte syntes att där hade varit ett hål. När hon var klar blev pojken så glad.

– Tack snälla, rara moster Lappabyx, sade han och kramade henne.

Ute bland barnen skröt han om den fina lagningen och Tinka fick från den dagen inte bara ett nytt namn utan även många små besökare som behövde hjälp. Hon beskyllde dem aldrig för att de varit ovarsamma med kläderna, utan lagade så att mammorna nästan aldrig märkte att där hade varit ett hål.

Landet hade en gammal kung med tre döttrar som han älskade. Drottningen, som varit yngre än kungen, hade gått bort och folket tyckte att kungen borde gifta om sig. Det var han inte sugen på. Han var orolig att prinsessorna skulle få en elak styvmor. Han berättade för äldsta prinsessan om sina bekymmer. Hon fick då idén att låta hela landets barn få rösta på den ogifta kvinna som de tyckte var snällast.

När rösterna räknades var det en plats som utmärkte sig. Medan andra kvinnor hade fått en eller knappt fyra röster hade moster Lappabyx fått över hundra. Hon hämtades därför till hovet.

Där fanns många fina damer som alla var så snälla mot prinsessorna. Den äldsta prinsessan tyckte att de var för snälla och ville inte ha någon av dem som mamma.

Moster Lappabyx kom iförd sin fina, brunrutiga sidenklänning och såg sig intresserat om. Hon var så upptagen att lägga märke till alla detaljer för att kunna berätta för barnen hemma hur det var där, att hon inte märkte hur nedsättande hovdamerna tittade på henne.

Den äldsta prinsessan märkte det och tyckte att de såg fula och stygga ut när de såg på den gamla gumman.

Det bestämdes att de alla skulle leka en lek med en ring. Den äldsta prinsessan skulle ge den till den som var vackrast. Hon tänkte på hur lika alla damerna var och kände att hon blev så trött i ögonen av att se dem. Hon såg på den lilla gumman som satt så strålande belåten att det lyste ur varenda rynka i ansiktet och gav då ringen till moster Lappabyx.

Det är väl ingen konst att vara vacker när man har skär och vit hy och lockigt hår och allt sånt där, men att vara gammal och liten och rynkig, och ändå vara mycket vackrare än de andra – det tycker jag är styvt.

– Det är väl ingen konst att vara vacker när man har skär och vit hy och lockigt hår och allt sånt där, men att vara gammal och liten och rynkig, och ändå vara mycket vackrare än de andra – det tycker jag är styvt, sade hon.

Prinsessorna och moster Lappabyx trivdes så bra med varandra, men den lilla gumman ville hem igen till sina barn. När kungen frågade om hon ville stanna som drottning tackade hon nej. Istället bestämde de att hon skulle hälsa på några veckor varje höst och att prinsessorna skulle få komma till moster Lappabyx några veckor om våren när syrenen blommade i hennes trädgård. Det blev alla glada över och kungen var också nöjd att slippa gifta om sig.

Glöggkryddor. Foto: Eva Sagerfors

Recept lingonglögg

Det här behövs

1 liter lingon

1 liter vatten

200 g rårörsocker

2 kanelstänger

10 g hela nejlikor

10 g hela kardemummakärnor

En liter frysta lingon. Foto: Eva Sagerfors

Gör så här

Vill man använda resterna av bären efteråt är det en bra idé att lägga nejlikorna och kardemumman i en stor tekula så att det blir lätt att ta bort kryddorna sedan.

Häll allt utom sockret i en rymlig kastrull och koka i 20 minuter.

Sila sedan av och tillsätt sockret. Rör om tills det har löst sig.

Häll upp på varma flaskor, eller vänta tills glöggen har svalnat och häll upp i kalla flaskor.

Använd gärna resterna av bären till en god julsylt. Ät den som den är eller söta den med två finhackade dadlar.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.