Moralkakor: ”Klampe-Petters fårskinnsfäll” och tre nyttiga smoothies
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Chokladsmoothie passar bra till flera tillfällen, som till frukost, efter träningen eller på utflykten. Foto: Eva Sagerfors


Elsa Beskows saga om hur gossen Lasse sätter sin mors välmående först är spännande, underhållande och lärorik, för stora som små. Goda och nyttiga smoothies passar också de flesta. Vi bjuder på en med choklad, en med mango och en med svarta vinbär.

Att göra en smoothie till frukost, fika eller utflykten är ett bra sätt att få i sig nyttigheter i en god ”drink” med bär och frukt. Genom att blanda i mer eller mindre av något fett, som fetare yoghurt, grädde eller kokosmjölk kan man göra den olika mättande.

I de här recepten gömmer vi färskriven ingefära som är nyttig på många sätt. Bland annat är den bra för matsmältningen. Tahini eller sesampasta, och nötsmör innehåller vitaminer och kalcium. Som bas i smoothien används banan och kokosmjölk, som också är nyttigt. Efter träning får musklerna bra hjälp att återhämta sig med hjälp av nötsmör, banan och choklad. Gör gärna hemgjort nötsmör. Det är enkelt att göra och nyttigare än de vanliga, färdiga i affären eftersom det enda som faktiskt behövs är nötter och lite salt.

Här bjuder vi på tre olika smoothies: choklad, mango och svarta vinbär. Recepten finns efter sagan.

Lärorik sagoskatt

Många av Elsa Beskows sagor har ett trevligt språk med en munterhet och lätthet i tonen. I hennes skatt av sagor hittar vi flera berättelser som både är tänkvärda och lär ut god moral. I ”Klampe-Petters fårskinnsfäll” får vi lära oss av den modige pojken Lasse vad som är viktigt på riktigt.

Elsa Beskow (1874-1953) utbildade sig till teckningslärare och som 23-åring gav hon ut sin första bilderbok: ”Sagan om den lilla lilla gumman”. Hon fick säkert inspiration till sin konst och sina sagor genom sina egna sex barn.

”Klampe-Petters fårskinnsfäll” (1928) gavs ut i sagosamlingen ”Elsa Beskows sagor: ett urval” (1967) och återberättas här i korthet.

Klampe-Petters fårskinnsfäll

Lasse bodde med sin mor i en stuga i vildskogen där han var med om många äventyr. En gång hade hans mor så ont i benen att hon varken kunde stå eller gå. Lasse försökte hjälpa henne på alla sätt. Det var alldeles för långt till närmsta läkare. Pojken blev ledsen och visste inte vad han skulle ta sig till.

När han höll på att göra eld i spisen fick de besök av en gammal, klok gumma. Lasse blev glad och frågade henne om råd medan hon drack kaffe.

Trollets fårskinnsfäll hade speciella krafter.

Den gamla gumman hade ett råd, men det var inget att tänka på, sade hon. Han skulle behöva låna Klampe-Petters fårskinnsfäll, men det arga trollet var alla rädda för och alla sprang fort iväg så fort de såg till honom.

– Det är en så obegriplig trollkraft i den fällen, att så fort en lägger den på det sjuka stället, så flyr sjukdomen på eviga momangen, sade den gamla gumman.

Men Lasse var inte rädd. När hans mor lagt sig för att vila gjorde han sig i ordning. Han kammade sig, tog på sig läderskorna och packade en bit smör och sin fina, nya fällkniv. Han hade också med sig en hink med blåbär som han plockat. Så nog skulle han klara sig alltid.

Han klev in i stugan hos Klampe-Petter, hans fru och fyra barn. Han bockade sig och ställde sin fråga.

Trollet skrattade högt och Lasse höll fram hinken med blåbär för att bjuda på. Trollet fnös som svar, men trollungarna ville ha blåbär.

Trollmor undrade om han hade något mer och blev förtjust över smöret. Klampe-Petter ville ha något värdigt ett riktigt troll, så Lasse räckte fram sin fällkniv. Det var det bästa han ägde och han hade nästan gråten i halsen.

Trollet fnös och slängde den till ett av småtrollen. Något bättre borde han kunna få. Även de fina läderskorna hamnade hos en av trollungarna innan Klampe-Petter kom på vad han ville ha av Lasse för att han skulle få låna fårskinnsfällen.

– Ge mig ditt hår!

Det fick han gärna för Lasse, eftersom han ändå tyckte att det hade blivit väl långt. Mor hade inte haft tid att klippa honom på länge.

Klampe-Petter tog av mossperuken och förklarade att han ville att det skulle växa på hans huvud. Lasse fick en idé och sade att då fick de plantera det på hans huvud, precis som man gör med kålplantor. Kanske skulle det göra lite ont att sticka hål för varje strå, men Lasse sade att trollet var väl inte sjåpigt. Nej, det var han då rakt inte. Trollmor hämtade en syl och Lasse stack den i trollets huvud så att där blev ett litet hål för hårstrået. Trollet klagade; det gjorde ont.  

Lasse drog loss ett hårstrå från sitt huvud och satte det i hålet. Det första var planterat. Klampe-Petter undrade hur många det var. Lasse gissade på en miljon och stack lite djupare med sylen.

Efter tredje sticket tjöt trollet av smärta. Han ville inte mer och sade till Lasse att ta fårskinnsfällen och försvinna. När pojken kom hem lade han fällen över sin mors ben och hon blev genast bra.

Lasse hoppade och sjöng av glädje och mor satte igång att väva så att hon kunde sälja väven på marknaden. För de pengarna köpte hon nya skor och en fällkniv till Lasse. Och fällen har de kvar eftersom trollet inte vågat komma och hämta tillbaka den.

Nyttiga smoothies

Recepten ger 8 dl, vilket kan räcka till 4 glas. För att göra en smoothie mer mättande, häll i mer av kokosmjölken och mindre av havredrycken. Vill man istället använda mjölk, yoghurt eller grädde så blir det också gott.

I en bärsmoothie kan man förstås använda vilka bär som helst.

Genom att ha i kokosflingor eller nötsmör blir smoothien tuggig, vilket är bra för matsmältningen. Tuggandet sänder signaler till magen att den ska förbereda sig på att det är mat på gång.

Chokladsmoothie

Det här behövs (4 glas)

2 msk kakao

4 dl havredryck

1 dl kokosmjölk

2 bananer

1-2 msk nötsmör

1 tsk riven färsk ingefära

1 nypa salt

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en hög bägare. Mixa slätt med en stavmixer.

Kokosflingor passar bra i mangosmoothien. Foto: Eva Sagerfors

Mangosmoothie

Det här behövs (4 glas)

4 dl frusen mango

2 bananer

2 dl havredryck

2 dl kokosmjölk

2 tsk riven ingefära

2 msk pressad citron eller konc apelsinjuice

2 tsk tahini

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en hög bägare. Mixa slätt med en stavmixer.

Bär blir gott i en smoothie, och med bananens sötma behövs inget extra socker. Foto: Eva Sagerfors

Mättande svart vinbärssmoothie

Det här behövs (4 glas)

2 dl svarta vinbär

1 dl havredryck

2 dl kokosmjölk

2 bananer

2 tsk tahini

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en hög bägare. Mixa slätt med en stavmixer.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.