loading



Müslin kan varieras med olika smaksättning och olika nötter och frön. Denna saknar chiafrön och innehåller jordgubb och kokosflak. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Müslin kan varieras med olika smaksättning och olika nötter och frön. Denna saknar chiafrön och innehåller jordgubb och kokosflak. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Den flitige bonden” och sommargod lyxmüsli

Eva Sagerfors

Hur reagerar vi i motgångar? Och i medgångar? Runebergs berättelse om den flitige bonden tar upp detta. Vi bjuder också på recept på en lyxig müsli med nötter, frön och torkade jordgubbar.

Receptet på den hemgjorda müslin eller granolan kommer från sidan Helande mat och innehåller varken spannmål eller socker. Den passar därför bra för den som undviker gluten. Müslin innehåller olika nötter och frön och istället för socker är den sötad med honung.

Alla recept på sidan Helande mat är snälla mot kroppen och följer en tarmvänlig kostidé som kan hjälpa kroppen att bättre klara av allergier och intoleranser.

Nötter och frön i müslin innehåller nyttiga fetter som ger en större mättnadskänsla och påverkar blodsockret positivt. 

I motgång och medgång

Bonden Paavo i Johan Ludvig Runebergs dikt ”Högt bland Saarijärvis moar” får slita för att få skörd av sin säd. Bondelivet är arbetsamt och väder och vind som kan äventyra skörden är inte lätt att rå på. Dikten gavs ut i Runebergs debutsamling som kom 1830 och är fortfarande lärorik. Hur reagerar vi på motgångar? Och när det går oss väl?

Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) räknas till Finlands nationalskalder och skrev på svenska. Hans nationalepos ”Fänrik Ståls sägner” är kanske det verk som är mest känt för oss, där man bland annat hittar texten till den finska nationalsången ”Vårt land”.

Johan Ludvig Runeberg.

Runeberg växte upp under fattiga förhållanden och var intresserad av bland annat friluftsliv och poetisk litteratur. Han blev så småningom docent i vältalighet, prästvigdes och blev senare även professor.

Berättelsen om bonden Paavo har ett fint språk som ger chans för barn att utvidga sitt ordförråd och även få med sig en bit historia från förr. Den finns också att läsa i den nyare (1993) samlingen ”Dygdernas bok” av William J. Bennett. Här följer den i helhet på dessa villkor.

Högt bland Saarijärvis moar

Högt bland Saarijärvis moar bodde 
bonden Paavo på ett frostigt hemman, 
skötande dess jord med trägna armar; 
men av Herren väntade han växten.

Och han bodde där med barn och maka, 
åt i svett sitt knappa bröd med dessa, 
grävde diken, plöjde opp och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
och med den flöt hälften bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
och av den slogs hälften ned av axen; 
hösten kom, och kölden tog vad övrigt.

Paavos maka slet sitt hår och sade: 
»Paavo, Paavo, olycksfödde gubbe, 
tagom staven! Gud har oss förskjutit; 
svårt är tigga, men att svälta värre.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter. 
Blanda du till hälften bark i brödet, 
jag skall gräva dubbelt flera diken, 
men av Herren vill jag vänta växten.» 

Hustrun lade hälften bark i brödet, 
gubben grävde dubbelt flera diken, 
sålde fåren, köpte råg och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
men med den flöt intet bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
men av den slogs hälften ned av axen; 
hösten kom, och kölden tog vad övrigt. 

Paavos maka slog sitt bröst och sade: 
»Paavo, Paavo, olycksfödde gubbe, 
låt oss dö, ty Gud har oss förskjutit! 
Svår är döden, men att leva värre.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter. 
Blanda du till dubbelt bark i brödet, 
jag vill gräva dubbelt större diken, 
men av Herren vill jag vänta växten.» 

Hustrun lade dubbelt bark i brödet, 
gubben grävde dubbelt större diken, 
sålde korna, köpte råg och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
men med den flöt intet bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
men av den slogs intet ned av axen; 
hösten kom, och kölden, långt från åkern, 
lät den stå i guld och vänta skördarn. 

Då föll Paavo på sitt knä och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter.» 
Och hans maka föll på knä och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter.» 

Men med glädje sade hon till gubben: 
»Paavo, Paavo, tag med fröjd till skäran! 
Nu är tid att leva glada dagar, 
nu är tid att kasta barken undan 
och att baka bröd av råg allena.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Kvinna, kvinna, den blott tål att prövas, 
som en nödställd nästa ej förskjuter. 
Blanda du till hälften bark i brödet, 
ty förfrusen står vår grannes åker!»

Sommargod lyxmüsli

Det här behövs

1 ½ dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 ½ dl cashewnötter

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl chiafrön

1 dl mandelmjöl

½ dl kokosolja

ca 2 msk honung

Smakvariation

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

Torkad frukt och bär, till exempel banan, äpple, gojibär, papaya, jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Mal mandel till mjöl och grovhacka nötter och frön.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Smält kokosolja och honung i en kastrull och häll det sedan över den torra blandningen. Rör om.

Bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i 20-25 minuter.

Ta ut plåten och låt svalna minst 30 minuter.

Tillsätt torkad frukt och bär och förvara i en burk med lock.

Till grundreceptet kan man sätta olika smaker. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Torkade jordgubbar

Att torka jordgubbsbitar är enkelt och ett fint sätt att bevara smaken av sommar. Under det kallare halvåret kan man sedan krydda sin müsli med sommar.

Gör så här

Sätt ugnen på 50 grader eller den lägsta temperaturen.

Rensa jordgubbarna och skär i skivor. Ungefär 3 mm är lagom. Bred ut dem i en torkapparat eller på ett bakplåtspapper på en plåt.

Skär bitarna i ganska lika storlek för att få en jämn torkning. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Torka över natten och med ugnsluckan på glänt. En träslev i ugnsöppningen håller luckan lagom öppen.

Jordgubbarna är klara när de är torra. Förvara i en burk med tätt lock.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Müslin kan varieras med olika smaksättning och olika nötter och frön. Denna saknar chiafrön och innehåller jordgubb och kokosflak. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Müslin kan varieras med olika smaksättning och olika nötter och frön. Denna saknar chiafrön och innehåller jordgubb och kokosflak. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Den flitige bonden” och sommargod lyxmüsli

Eva Sagerfors

Hur reagerar vi i motgångar? Och i medgångar? Runebergs berättelse om den flitige bonden tar upp detta. Vi bjuder också på recept på en lyxig müsli med nötter, frön och torkade jordgubbar.

Receptet på den hemgjorda müslin eller granolan kommer från sidan Helande mat och innehåller varken spannmål eller socker. Den passar därför bra för den som undviker gluten. Müslin innehåller olika nötter och frön och istället för socker är den sötad med honung.

Alla recept på sidan Helande mat är snälla mot kroppen och följer en tarmvänlig kostidé som kan hjälpa kroppen att bättre klara av allergier och intoleranser.

Nötter och frön i müslin innehåller nyttiga fetter som ger en större mättnadskänsla och påverkar blodsockret positivt. 

I motgång och medgång

Bonden Paavo i Johan Ludvig Runebergs dikt ”Högt bland Saarijärvis moar” får slita för att få skörd av sin säd. Bondelivet är arbetsamt och väder och vind som kan äventyra skörden är inte lätt att rå på. Dikten gavs ut i Runebergs debutsamling som kom 1830 och är fortfarande lärorik. Hur reagerar vi på motgångar? Och när det går oss väl?

Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) räknas till Finlands nationalskalder och skrev på svenska. Hans nationalepos ”Fänrik Ståls sägner” är kanske det verk som är mest känt för oss, där man bland annat hittar texten till den finska nationalsången ”Vårt land”.

Johan Ludvig Runeberg.

Runeberg växte upp under fattiga förhållanden och var intresserad av bland annat friluftsliv och poetisk litteratur. Han blev så småningom docent i vältalighet, prästvigdes och blev senare även professor.

Berättelsen om bonden Paavo har ett fint språk som ger chans för barn att utvidga sitt ordförråd och även få med sig en bit historia från förr. Den finns också att läsa i den nyare (1993) samlingen ”Dygdernas bok” av William J. Bennett. Här följer den i helhet på dessa villkor.

Högt bland Saarijärvis moar

Högt bland Saarijärvis moar bodde 
bonden Paavo på ett frostigt hemman, 
skötande dess jord med trägna armar; 
men av Herren väntade han växten.

Och han bodde där med barn och maka, 
åt i svett sitt knappa bröd med dessa, 
grävde diken, plöjde opp och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
och med den flöt hälften bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
och av den slogs hälften ned av axen; 
hösten kom, och kölden tog vad övrigt.

Paavos maka slet sitt hår och sade: 
»Paavo, Paavo, olycksfödde gubbe, 
tagom staven! Gud har oss förskjutit; 
svårt är tigga, men att svälta värre.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter. 
Blanda du till hälften bark i brödet, 
jag skall gräva dubbelt flera diken, 
men av Herren vill jag vänta växten.» 

Hustrun lade hälften bark i brödet, 
gubben grävde dubbelt flera diken, 
sålde fåren, köpte råg och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
men med den flöt intet bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
men av den slogs hälften ned av axen; 
hösten kom, och kölden tog vad övrigt. 

Paavos maka slog sitt bröst och sade: 
»Paavo, Paavo, olycksfödde gubbe, 
låt oss dö, ty Gud har oss förskjutit! 
Svår är döden, men att leva värre.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter. 
Blanda du till dubbelt bark i brödet, 
jag vill gräva dubbelt större diken, 
men av Herren vill jag vänta växten.» 

Hustrun lade dubbelt bark i brödet, 
gubben grävde dubbelt större diken, 
sålde korna, köpte råg och sådde. 

Våren kom, och drivan smalt av tegen, 
men med den flöt intet bort av brodden; 
sommarn kom, och fram bröt hagelskuren, 
men av den slogs intet ned av axen; 
hösten kom, och kölden, långt från åkern, 
lät den stå i guld och vänta skördarn. 

Då föll Paavo på sitt knä och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter.» 
Och hans maka föll på knä och sade: 
»Herren prövar blott, han ej förskjuter.» 

Men med glädje sade hon till gubben: 
»Paavo, Paavo, tag med fröjd till skäran! 
Nu är tid att leva glada dagar, 
nu är tid att kasta barken undan 
och att baka bröd av råg allena.» 

Paavo tog sin hustrus hand och sade: 
»Kvinna, kvinna, den blott tål att prövas, 
som en nödställd nästa ej förskjuter. 
Blanda du till hälften bark i brödet, 
ty förfrusen står vår grannes åker!»

Sommargod lyxmüsli

Det här behövs

1 ½ dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 ½ dl cashewnötter

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl chiafrön

1 dl mandelmjöl

½ dl kokosolja

ca 2 msk honung

Smakvariation

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

Torkad frukt och bär, till exempel banan, äpple, gojibär, papaya, jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Mal mandel till mjöl och grovhacka nötter och frön.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Smält kokosolja och honung i en kastrull och häll det sedan över den torra blandningen. Rör om.

Bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i 20-25 minuter.

Ta ut plåten och låt svalna minst 30 minuter.

Tillsätt torkad frukt och bär och förvara i en burk med lock.

Till grundreceptet kan man sätta olika smaker. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Torkade jordgubbar

Att torka jordgubbsbitar är enkelt och ett fint sätt att bevara smaken av sommar. Under det kallare halvåret kan man sedan krydda sin müsli med sommar.

Gör så här

Sätt ugnen på 50 grader eller den lägsta temperaturen.

Rensa jordgubbarna och skär i skivor. Ungefär 3 mm är lagom. Bred ut dem i en torkapparat eller på ett bakplåtspapper på en plåt.

Skär bitarna i ganska lika storlek för att få en jämn torkning. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Torka över natten och med ugnsluckan på glänt. En träslev i ugnsöppningen håller luckan lagom öppen.

Jordgubbarna är klara när de är torra. Förvara i en burk med tätt lock.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024