Livsmedelsverket har tidigare varnat om att ekologiska ägg innehåller högre halter av miljögiftet dioxin än vanliga ägg.
Men nu har man lyckats med målet att sänka nivåerna, enligt en undersökning som Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har genomfört.
Enligt de senaste kontrollerna, där mätningar gjorts på ägg från 60 gårdar, har halterna minskat med 33 procent – och nivåerna ligger nu alltså under gränsvärden och åtgärdsgränser.
"Resultaten från studien kommer att överlämnas till EU-kommissionen, för att kunna beaktas vid kommande översyn av gränsvärdena för dioxin i foder", säger Kersti Andersson på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
(TT)
Fakta: Ägg och dioxin
Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar som fått stor spridning i miljön. Dioxin sprids via luftföroreningar och lagras i djur och växter.
Branschens främsta hypotes kring de förhöjda halterna av dioxin i ekoägg har varit fodersammansättningen, eftersom det är vad som skiljer en ekologisk äggproduktion från en konventionell äggproduktion.
Enligt Livsmedelsverkets kontroller år 2016 låg den genomsnittliga dioxinhalten i ett ekologiskt ägg då på 1,4 pikogram/gram fett, vilket är långt under gränsvärdet som är 5 pikogram.
De senaste kontrollmätningarna som branschen har gjort under våren 2018 visar att halterna nu har sänkts till ett snitt på 0,9 pikogram.
Källor: Livsmedelsverket, Svenska ägg