Man och hustru återförenas efter två år – hoppas detsamma för andra utsatta par
Efter två år återförenades paret. Foto: Aaron Burden/Unsplash


Det nygifta paret planerade för sin framtid när de kinesiska myndigheterna skilde dem åt. Tillvaron tillsammans fick vänta och det skulle dröja två långa år innan de äntligen återförenades.

Jinyu och Shenli träffades i Shanghai 1998. De var båda intresserade av traditionell qigong och det var i en sådan grupp de lärde känna varandra.

Han sa inte så mycket, men han hade alltid ett underbart leende.

”Han sa inte så mycket, men han hade alltid ett underbart leende”, minns Jinyu.

Bröllop och planer för framtiden

Relationen utvecklades snabbt och i början på 1999 stod ett fint bröllop i närvaro av familj och vänner.

”Många kom, det var underbart”, säger Jinyu.

Jinyu bodde från början i Kanada men hade tillfälligt flyttat till Shanghai. De nygifta bestämde att de skulle skapa sig en tillvaro i Kanada och Jinyu åkte dit för att förbereda för flytten tillbaka. Shenli stannade i Kina.

Förföljelse

Den qigongmetod som paret utövar heter Falun Gong. Jinyu började när hon bodde i Kanada, innan hon kom till Shanghai. Metoden bygger på gamla traditioner och filosofin lär människor hur man kan leva enligt en god moral. Ledorden är sanning, medkänsla och tålamod.

Shenli var mycket aktiv som volontär bland Falun Gong-utövare i Shanghai och många kände till honom. Sommaren 1999 startade det kinesiska kommunistpartiet en våldsam förföljelse av Falun Gong. Polisen tog in Shenli och förhörde honom under tio timmar per dag.

Hon upptäckte att hennes man fördes bort för att förhöras varje dag mellan klockan 10 och 20.

Det gjorde det omöjligt för honom att arbeta. Han fick sluta sitt jobb och blev beroende av sina besparingar. Efter ungefär sex veckor kom Jinyu tillbaka för att vara med sin man.

Det var ingen rolig tillvaro hon kom till. Hon upptäckte att hennes man fördes bort för att förhöras varje dag mellan klockan 10 och 20. Deras telefoner var avlyssnade. Jinyu skuggades vart hon än gick.

Ganska snart fick paret husarrest. Eftersom detta var en orätt bestraffning bestämde de att inte följa den och fortsatte sitt liv som normalt. Men, vart de än gick hade de polisen efter sig.

Paret ville säga till regeringen att sluta förfölja Falun Gong. Därför reste de till Peking. Men när de kom dit blev de omhändertagna och eskorterade tillbaka till Shanghai. Jingyu fick två dygn på sig att åka tillbaka till Kanada, men Shenli fick sitta kvar i häktet. Innan hon skulle åka gick hon dit för att ge sin man lite rena kläder. Det fick hon inte. Ingen av dem visste att de därefter inte skulle se varandra på två år.

Paret Jinyu och Shenli tillsammans. Jinyu bär en knapp på jackan till stöd för Falun Gong och alla de som ännu förföljs i Kina.

Internationellt stöd

Väl i Kanada ville Jingyu göra vad som stod i hennes makt för att försöka få sin man frisläppt. Hon skrev brev till politiker i den kanadensiska regeringen och deltog i olika aktiviteter för att uppmärksamma förföljelsen av Falun Gong i Kina och Shenlis situation.

Tack vare internationella påtryckningar släpptes Shenli i februari 2002. Han flög till Montreal och möttes av sin fru och även media. Han steg ur hissen och kramade om sin fru för första gången på två år. Sedan sa han till de medier som var där: 

”Först vill jag visa min uppskattning till den kanadensiska regeringen och folket för er hjälp att få mig fri. Jag hoppas att ni fortsätter med era ansträngningar för att stoppa förföljelsen i Kina.”

Trots att Shenli utsattes för tortyr under två år så ångrar han inte sina ansträngningar för att uppmärksamma förföljelsen. Nu är han och Jinyu lyckligt återförenade, men han har inte glömt de Falun Gong-utövare som fortfarande är separerade från sina familjer.

”Glöm inte de Falun Gong-utövare som fortsätter att lida i Kina. Snälla visa ert stöd och hjälp till att snart få stopp på den här ondskefulla förföljelsen! Tack alla!”

 

Jinyu och Shenli är ett av många par som fördes samman av kärlek, men som har tvingats isär på grund av ett enormt nedslag som påverkar miljoner människor. En del har hittat tillbaka till varandra, andra inte.

Bakom det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare ligger partiets strävan efter ökad makt och mer pengar. Detta har påverkat den mest intima delen av kinesiska medborgares liv.

Förhoppningsvis kan den här berättelsen inspirera andra till att ytterligare värdesätta sina nära och kära.